4D – 5D ultrahang (szakorvosi vizsgálat-,babamozi-) tájékoztató


4D – 5D ultrahang (szakorvosi vizsgálat-,babamozi-) tájékoztató

Jelenleg mindkét rendelőnkben 1-1 nagy teljesítményű ultrahang készülékkel dolgozunk, ezekkel 3D-4D-5D ultrahangos vizsgálatokat tudunk végezni.

Az új, siófoki Samsung ultrahanggéppel jobban értékelhetők a 2D fekete-fehér felvételek, igazán részletesek a 3D álló képek, a 4D mozgó felvételek gyorsak (nagyobb felvételi sebességgel készülnek), az 5D képek pedig fotorealisztikus felvételek (ez a gyakorlatban nagyobb felbontású, részletgazdagabb képet jelent (HD felbontásban)). Az 5D fotórealisztikus képalkotásnál a főfény helyét a vizsgáló határozza meg, és a “fénysugarak – ultrahang nyalábok”, mint a napfény, árnyékokat vetnek, amik hasonlóvá válnak a fényképezésnél látott árnyékokhoz, vagyis élethűbbé teszik a képet. Emellett megváltoztathatjuk a kép, a magzat színét is, ezzel is segítve a jobb elképzelhetőséget.

Az új Samsung készülék rendkívül gyors számítógépes háttérmunkájának köszönhetően mozgás közben is el tudja végezni a fotorealisztikus képalkotást. Én a 4D UH-ot is nagyon szerettem, de ez az új UH-készülék már most kedvencemmé vált! Genetikai UH vizsgálatokat most már jobban el tudjuk végezni. (Siófokra javasolt jönni genetikai UH vizsgálatra, USB-vel).

Az alábbi képeken lehet látni az 5D képek másságát.

jasko-5d_31 jasko-5d_33

KEDDI JO 5D UH KEPEK_13 KEDDI JO 5D UH KEPEK_14

Jobban megfigyelhetőek a magzati arc részletei, pl. biztosabban felismerhető a magzati ajakhasadék. Azt azonban tudni kell, hogy ez a módszer is csak jó “látási viszonyok” esetén ad szép képet. Vastag hasfal, az arc előtt lebegő köldökzsinórkacsok, végtagok árnyékot vetnek, ami miatt nem lesz olyan éles a kép. A magzat pozicionálásával igyekszünk jó rálátási helyzetet teremteni, vagy édes-sós étellel bírjuk rá a babát a “rossz” helyzetből való elmozdulásra. Ha ezek nem használnak, akkor visszatérünk a 4D módszerhez, hol a lágyabb szöveteket le tudjuk radírozni.  Így pl. csak a csontrendszert is lehet ábrázolni.

Az alábbi Youtube videólistán láthatóak 4D-5D videóink és képes montázsok.

Az 5D UH készülékek további új vizsgálati módszereket tudnak alkalmazni: automatikusan megmérik a 12 hetes embrió nyaki redő vastagságát, de külön program létezik az agy-, a csontok- vagy a szív vizsgálatára is. Lehetőség van arra, hogy egy gyors 3D volumen leképzés után, kikapcsolt UH nyaláb mellett vizsgáljuk a magzatot, embriót vagy a daganatokat és cystákat, agyi képleteket. Mindenféle metszetet tudunk készíteni offline is, illetve a világ másik oldalán is ki lehet értékelni az elmentett adatokat. Az új készülék folyamatosan is tudja rögzíteni ezeket az ultrahangos adatokat. Bizonyos programokkal a gép ezekből az adatokból mozgóképet állít elő többféle síkban és tetszőleges metszetben, így meg tudjuk figyelni pl. a szív falait mozgás közben is, amivel a funkcionális, csak mozgás közben észrevehető rendellenességeket is felismerhetjük. Mérhető a szövetek rugalmassága, vagy panoráma képeket is tudunk készíteni. Ezen a programok és funkciók nem mindegyike érhető el jelenleg, beszerzésük terveink között szerepel.

Mo-on nem sok helyen van ilyen nagy tudású készülék (Pécs, Bp, Sopron, Szombathely).

Mivel az érdeklődés nagyon nagy, Vavros Tina kolléganővel együtt fogjuk végezni az UH-vizsgálatokat, én a szakmai UH-okat végzem, ő pedig a babamozinak lesz a felelőse. Ezért

  • ha részletes szakorvosi leletre és diagnosztikai tanácsadásra van szüksége, a vizsgálatra bejelentkezéskor a “genetikai UH” -ra kattintson,
  • ha kisbabája megjelenése, neme iránt érdeklődik, ha a nagyszülőkkel közösen szeretnék már születés előtt átérezni a közelségét, a “babamozi”-t jelölje be (ez a vizsgálat Siófokon az 5D-s készülékkel történik, az “5D babamozi Siófokon” vizsgálatot válassza.). A babamozi szombatonként lesz elérhető. Legalkalmasabb a 20-32. terhességi hét közötti időszak.

A jelenleg Fehérvárra került, régebbi készülékkel is végzek genetikai, szakorvosi UH vizsgálatokat, igény szerint hozott USB-re menthetők a felvételek. Kérjük bejelentkezéskor a “genetikai UH”-ra kattintson a vizsgálat kiválasztásakor.

4D UJ JO KEPEK 2_357 4D UJ JO KEPEK 2_805

Bejelentkezés:

Online bejelentkezés: www.dr-bata.hu , e-mail-ben : bejelentkezes.bata@gmail.com.

Személyes adatokat, elérhetőségeket, kért napokat, időszakokat és egyéb kívánságokat pontosan adják meg, de min. 3-4 hetes várakozási idővel számoljanak. Igyekszünk minden kérést megoldani.

Várjuk az érdeklődőket!  

dr. Bata Barnabás és munkatársaijasko-5d_33

Írta: Bata Barnabás | 2017.03.04. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Ultrahang diagnosztika (2D-5D) | Címkék: , , , , ,

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com