4D – 5D ultrahang tájékoztató


4D – 5D ultrahang tájékoztató

Jelenleg mindkét rendelőnkben 1-1 nagy teljesítményű ultrahang készülékkel dolgozunk, ezekkel 3D-4D-5D ultrahangos vizsgálatokat tudunk végezni.

Az új, siófoki Samsung ultrahanggéppel jobban értékelhetők a 2D fekete-fehér felvételek, igazán részletesek a 3D álló képek, a 4D mozgó felvételek gyorsak (nagyobb felvételi sebességgel készülnek), az 5D képek pedig fotorealisztikus felvételek (ez a gyakorlatban nagyobb felbontású, részletgazdagabb képet jelent (HD felbontásban)). Az 5D fotórealisztikus képalkotásnál a főfény helyét a vizsgáló határozza meg, és a “fénysugarak – ultrahang nyalábok”, mint a napfény, árnyékokat vetnek, amik hasonlóvá válnak a fényképezésnél látott árnyékokhoz, vagyis élethűbbé teszik a képet. Emellett megváltoztathatjuk a kép, a magzat színét is, ezzel is segítve a jobb elképzelhetőséget.

Az új Samsung készülék rendkívül gyors számítógépes háttérmunkájának köszönhetően mozgás közben is el tudja végezni a fotorealisztikus képalkotást. Én a 4D UH-ot is nagyon szerettem, de ez az új UH-készülék már most kedvencemmé vált! Genetikai UH vizsgálatokat most már jobban el tudjuk végezni. (Siófokra javasolt jönni genetikai UH vizsgálatra, USB-vel).

Az alábbi képeken lehet látni az 5D képek másságát.

jasko-5d_31 jasko-5d_33

KEDDI JO 5D UH KEPEK_13 KEDDI JO 5D UH KEPEK_14

Jobban megfigyelhetőek a magzati arc részletei, pl. biztosabban felismerhető a magzati ajakhasadék. Azt azonban tudni kell, hogy ez a módszer is csak jó “látási viszonyok” esetén ad szép képet. Vastag hasfal, az arc előtt lebegő köldökzsinórkacsok, végtagok árnyékot vetnek, ami miatt nem lesz olyan éles a kép. A magzat pozicionálásával igyekszünk jó rálátási helyzetet teremteni, vagy édes-sós étellel bírjuk rá a babát a “rossz” helyzetből való elmozdulásra. Ha ezek nem használnak, akkor visszatérünk a 4D módszerhez, hol a lágyabb szöveteket le tudjuk radírozni.  Így pl. csak a csontrendszert is lehet ábrázolni.

Az alábbi Youtube videólistán láthatóak 4D-5D videóink és képes montázsok.

Az 5D UH készülékek további új vizsgálati módszereket tudnak alkalmazni: automatikusan megmérik a 12 hetes embrió nyaki redő vastagságát, de külön program létezik az agy-, a csontok- vagy a szív vizsgálatára is. Lehetőség van arra, hogy egy gyors 3D volumen leképzés után, kikapcsolt UH nyaláb mellett vizsgáljuk a magzatot, embriót vagy a daganatokat és cystákat, agyi képleteket. Mindenféle metszetet tudunk készíteni offline is, illetve a világ másik oldalán is ki lehet értékelni az elmentett adatokat. Az új készülék folyamatosan is tudja rögzíteni ezeket az ultrahangos adatokat. Bizonyos programokkal a gép ezekből az adatokból mozgóképet állít elő többféle síkban és tetszőleges metszetben, így meg tudjuk figyelni pl. a szív falait mozgás közben is, amivel a funkcionális, csak mozgás közben észrevehető rendellenességeket is felismerhetjük. Mérhető a szövetek rugalmassága, vagy panoráma képeket is tudunk készíteni. Ezen a programok és funkciók nem mindegyike érhető el jelenleg, beszerzésük terveink között szerepel.

Mo-on nem sok helyen van ilyen nagy tudású készülék (Pécs, Bp, Sopron, Szombathely).

Mivel az érdeklődés nagyon nagy, Vavros Tina kolléganővel együtt fogjuk végezni az UH-vizsgálatokat, én a szakmai UH-okat végzem, ő pedig a babamozinak lesz a felelőse. Ezért

  • ha részletes szakorvosi leletre és diagnosztikai tanácsadásra van szüksége, a vizsgálatra bejelentkezéskor a “genetikai UH” -ra kattintson,
  • ha kisbabája megjelenése, neme iránt érdeklődik, ha a nagyszülőkkel közösen szeretnék már születés előtt átérezni a közelségét, a “babamozi”-t jelölje be (Siófokon az 5D-s, Fehérváron a 4D-s készülékkel történik a vizsgálat, ha Siófokra szeretne jelentkezni, akkor az “5D babamozi Siófokon” vizsgálatot válassza.). A babamozi szombatonként lesz elérhető. Legalkalmasabb a 20-32. terhességi hét közötti időszak.

A jelenleg Fehérvárra került, régebbi készülék 3D-4D UH vizsgálatokra is képes, ezért, tekintettel a nagy érdeklődésre, ott is elindítjuk a babamozit. (“A 4D babamozi Fehérváron“-t válassza, ha Fehérváron szeretne babamozizni.)

Emellett ott is van lehetőség genetikai, szakorvosi UH vizsgálatok végzésére is, igény szerint hozott USB-re menthetők a felvételek. Kérjük bejelentkezéskor a “genetikai UH”-ra kattintson a vizsgálat kiválasztásakor.

4D UJ JO KEPEK 2_357 4D UJ JO KEPEK 2_805

Bejelentkezés:

Online bejelentkezés: www.dr-bata.hu , e-mail-ben : bejelentkezes.bata@gmail.com.

Személyes adatokat, elérhetőségeket, kért napokat, időszakokat és egyéb kívánságokat pontosan adják meg, de min.2 hetes várakozási idővel számoljanak. Igyekszünk minden kérést megoldani.

Várjuk az érdeklődőket!  (Az eddig már időpontot kapott babamozizók a megbeszélt időpontban jöjjenek!)

dr. Bata Barnabás és munkatársaijasko-5d_33

Írta: Bata Barnabás | 2017.03.04. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Ultrahang diagnosztika (2D-5D) | Címkék: , , , , ,

Szavazás

Milyen fejlesztéseket tartana célszerűnek a rendelőinkbe? (3 legfontosabbat jelölje be)

View Results

Loading ... Loading ...