Ha az ételt leesését követően azonnal fölkapjuk, meg lehet enni. Ausztrál kutatók jutottak erre a következtetésre, a felkapás idejét 5 másodpercben határozták meg. Ennél hosszabb idő esetén a baktérium- és egyéb fertőzésveszély nagyobb.
Megállapították azt is, hogy a laminált parkettáról vagy a linóleumról több kórokozó jut az ételre, mint a szőnyegről. (???)
Terhesség alatt kerülendő a földdel szennyezett étel, nyers húsok, mosatlan gyümölcsök fogyasztása. Az allergizáló ételeket sem javasolják. Egyes kutatók szerint a terhesség során nagy mennyiségben fogyasztott tehéntej allergiás problémákat, atópiás bőrelváltozásokat, immungyengeséget okozhat az újszülöttnél.(?). Ezért sem javasolják a tehéntej alapú tápszereket csecsemőkorban, bármennyi hozzáadott vitamint is tartalmaz.