A citológiai- és egyéb vizsgálatokról (mit hol)


A citológiai- és egyéb vizsgálatokról (mit hol)

1. A méhnyakrák szűrésére a citológiai mintavétel szolgál, melynek ajánlott gyakorisága évente 1x. Korábbi kóros citológiai eredmények, HPV infectio után szükség lehet gyakoribb (3-6 havonta történő) vizsgálatra. A mintavétel a két menstruáció között középidőben (a menstruáció első napjától számított 12-14. napon) a legoptimálisabb.  65 éves korig javasolt, s ekkor, ha a HPV negatív az eredmény, nem kell további vizsgálat, viszont ha pozitív a HPV tipizálás, az élet végéig javasolt.

A rákszűrésnél levett mintákat egy üveg tárgylemezen történő fixáció után küldjük tovább Budapestre a Medserver KFT citológiai akkreditált laborjába.

Itt megfestik a keneteket, majd citológiai szakasszisztenseknek, előszűrőknek adják ki, akik végignézik és leletezik azokat. Ha kérdéses vagy súlyosabbnak tűnő elváltozásokat találnak, a mintát citológus vizsgával rendelkező pathológus szakorvosoknak adják át további vizsgálatra.

A szakorvos eldönti , hogy szükség van-e más vizsgálatra (ha szükséges, elvégzik pl. a CYNTECT Plusz vizsgálatot), vagy anélkül is véleményt tud formálni az adott kenetről. A plusz vizsgálat újabb festést, időt igényel, és ezt újból megvizsgálja egy pathológus. Ezután történik az eredmények validálása, majd a rendszerbe történő feltöltése. Az eredményeket ezen a webes leletküldő rendszeren keresztül kapjuk meg.

Ilyenkor én is alaposan átnézem őket, hozzáfűzöm saját megjegyzéseimet, gyógyszeres javaslataimat, ezután írjuk be a saját webrendszerünkbe és leletező programunkba.  Ezt követi az eredmények  felhőbe történő feltöltése, ennek kapcsán kapják meg pácienseink az értesítő e-maileket a rendelésen megadott e-mail címekre. Ezután már bármikor letölthető a www.dr-bata.hu oldalon az összes, rendelésen levett eredmény. 

Bizonyos esetekben visszahivjuk vsgy telefonon is hívjuk pácienseinket a lelet megbeszélése miatt. Ilyenkor az előjegyzésnél mindenképpen meg kell adni, hogy kóros citológiai eredmény miatt az aktuális heti vizsgálati napra kérnek időpontot! Ha nincs időpont, akkor is jöjjenek el!

A fentiek megvalósulása kb. 2-3 hét. Jelenleg így tudjuk korrektül átnézni az adatokat. Időnként kérdéseket kapunk az eredmények elkészülésének késlekedése miatt, ilyenkor általában kiderül, hogy az e-mail-ünk a Spam fiókba került. Ha feltűnően sokáig (4 hét elmúltával) sem érkezik e-mail, mindenképpen nézzék meg a Spam fiókot.

2. Amennyiben nem citológiai, hanem egyéb, kórházban végzett vizsgálatok történnek, az eredményeket én nem kapom meg, csak a páciens. Ezt a beutaló adásakor is mindig elmondjuk. Sokan mégis a weboldalunkon vagy személyesen nálam keresik a kórházi laboratóriumi eredményeiket. Mód van ezek elérésére is, de ez nem automatikus, csak előzetes megbeszélés (SMS-küldés: TAJ, név, milyen vizsgálat volt) után tudom a kórházban letölteni és kinyomtatni az eredményeket.

3. Az emlők szűrése mammográfiás (röntgensugaras vagy ultrahangos) vizsgálattal történik. Amennyiben valaki az önvizsgálat során csomót talál a mellében, azt én is csak megerősíteni tudom kézi vizsgálattal, de utána mindenképpen az említett mammográfiás vizsgálatra van szükség. Ezért csomó esetén nem kell hozzám jönni, hanem Mammográfiás Centrumba kell menni (háziorvosi beutalóval felkereshető), ahol szakemberek foglalkoznak a kérdéssel, szükség esetén további invazív vizsgálatokra is van lehetőség. A tű biopsziás, citológiai mintavételt radiológus, a képlet eltávolítását sebész végzi Magyarországon.

A szűrésekkel súlyos, életminőséget rontó állapotokat lehet megelőzni. Kérjük ne hagyják ki a szükséges vizsgálatokat!  1,5 évnél régebbi citológia esetén figyelem felhívó emaileket is küldünk.

Dr Bata Barnabás és munkatársai

 

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com