A “fekete lyukakról” és egyéb hasonló égi-földi képződményekről … avagy mik azok a cystak


A “fekete lyukakról” és egyéb hasonló égi-földi képződményekről … avagy mik azok a cystak

Nőgyógyászként gyakran keresem a “fekete lyukakat” …. No nem az égbolton, hanem az ultrahang készülékem képernyőjén. 🙂

Az ultrahang vizsgálattal a kerek, fekete területek általában folyadékot tartalmazó szöveteket, szerveket vagy elváltozásokat jeleznek. Ultrahangozás során rendszeresen kell nézni a húgyhólyagot, annak épségét, nagyságát, funkcióját (pl. húgycső záródását) , de a vesék üregrendszerének tágasságán kívül az epehólyagot is meg kell néha keresni, mivel a hasi fájdalom oka ez is lehet. Legtöbbször a petefészkek vizsgálatánál látunk “fekete lyukakat”, és nem is keveset….  Méretük változatos : 4mm – 40 cm(!), számuk: 1-30 db között lehet. Életkorral változik a számuk, méretük. Ezek a lyukak a petefészekben fejlődő Graaf tüszők . Ezek tartalmazzák a petesejteket. Egy-egy élet rejtőzhet bennük, vagyis világrengető, megváltó lehetőségek.

A petefészkekben növekvő tüszők néha nem repednek meg, ilyenkor cystákká alakulnak, és fokozatosan növekednek. Néha tünetmentesen is 10-20 cm-essé válnak.(!). A cysták bennéke általában vízszerű, szalmasárga folyadék, de találhatunk bennük vért, csokoládészerű váladékot, gennyt, zsírt, fogakat, szőrt, faggyút. Gyakorlott ultrahangos orvos szükséges a megfelelő diagnózis felállításához, de fontos a jó hüvelyi UH-készülék is. Egyes cysták azonnali megoldást igényelnek, míg másokkal nyugodtan várhatunk 1-2 hónapot vagy akár 1 évet is.  Kb. 60%-ban fordul elő, hogy vagy gyógyszeres kezeléssel, vagy, általában a menstruáció idején spontán megrepednek. Ezért szoktuk a menstruáció utáni héten ellenőrizni a nagyságukat. A tovább növekvő képletek méretükből kifolyólag alhasi fájdalmat okozhatnak, megcsavarodhatnak, ezért,  ha elérik  az 5,0 cm-t, eltávolításukra műtétet javaslunk. Erre a laparoscopia legalkalmasabb módszer, mellyel biztosítható a petefészek megmaradása, így a későbbi gyermekvállalás. Az sem mellékes, hogy kevesebb fájdalommal jár, és gyorsabb utána a felépülés. A megoldáshoz gyakorlott endoscopos szakember szükséges, valamint megfelelő eszközök. Egyes esetekben a laparoscopia nem elégséges, muszáj áttérni nyitott műtéti technikára.

Ha egyszerre több cystát találunk, gondolhatunk olyan jóindulatú elváltozásra, mint pl. a PCOS ( polycystás ovarium szindróma). Sajnos gyakran a rosszindulatú petefészek daganatok is többszörös cystikus alakúak, bizarr szerkezetűek, faluk vastag, és belsejükben vegyes szerkezet figyelhető meg.  Ilyen esetben a képletet ellátó erek áramlástani vizsgálatát is elvégezzük, a laboratóriumtól pedig tumor-marker vizsgálatokat kérünk. Általánosságban elmondható, hogy fiatalabb pácienseknél a jóindulatú elváltozások a gyakoribbak, míg időseknél sajnos több a rosszindulatú elváltozások száma.

A tüszők vizsgálata igen fontos a meddőségi vizsgálatok és kezelések során. Ilyenkor másnaponta szoktuk ellenőrizni a gyógyszeresen előidézett tüszőéréseket, a petefészkekben növekvő folliculusokat. Így lehet követni a kezelés eredményességét és pontosítani az ovulatio (a tüszőből történő petesejt-kilökődés) időpontját. Az ovulatios tesztekkel nem lehet ilyen pontosan meghatározni ezt az időpontot. Meddőségi kezelések (IVF, inseminatio) során azért is fontos a tüszők ellenőrzése, mert a gyógyszerek hatására un. túlstimulált petefészkek alakulhatnak ki óriási cystákkal, ilyenkor egyszerre több 10-20 db,  nagy: 3-9 cm-es “fekete lyukat” is látunk egymás mellett.

ultrahang

Hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálatokat kell végezni.

petefészek cysta

Belső karfiolt tartalmazó cysta a petefészekben.

A fentiek alapján is látható, hogy a “fekete lyukak” vizsgálata nem egyszerű feladat. Nagy gyakorlatot és pontosságot igényel minden “csillagász” nőgyógyásztól….

Írta: Bata Barnabás | 2016.04.01. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika (2D-5D) | Címkék: , , , , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com