3. A szülés folyamata


A szülés harmadik és negyedik szakasza. Az újszülött világra jövetele után a lepény megszületéséig tartó időszak és az azt követő 2-4 óra idő alatt a következő dolgok történnek.

III. Lepényi szak

Az újszülött világra jövetele után a lepény megszületéséig tartó időszak. Általában 5-10 perces időszakról beszélünk.

A lepény a széli részen vagy középen kezd leválni a méh izmos faláról, és kicsúszik a hüvelyből. Amikor észleljük, hogy a köldökzsinór elkezd előcsúszni, akkor nyomásra kérjük az anyát. Oxytocin segítheti az összehúzódást, de kézzel történő masszírozás is kontrakcióba hozhatja a méhet.
A lepény, köldökzsinór és burok állapotát kell ellenőrizni.

Eközben az újszülött az anya mellkasán fekszik, takarókkal betakarva. Mellre helyezés is lehetséges. A köldökzsinórt az apa vagy a hozzátartozó elvághatja.

Őssejt gyűjtésre is van lehetőség, (Az osztály ÁNTSZ-Tisztiorvosi Szolgálat engedéllyel rendelkezik ehhez.)

IV. Lepényi szak után

A lepény megszületése után 2 vagy 4 óráig tartó időszak. Ez idő alatt áttekintjük a szülési utat. Feltárás során a méhszáj épségét ellenőrizzük, ha beszakadt, akkor összevarrjuk. Ezután a hüvelyt és boltozatait valamint a gáti területeket is átnézzük.

A gáti episiotomia sebét mély és felszíni csomós vagy tovafutó öltésekkel egyesítjük. Felszívódó varratokat használunk, melyek általában 1-2 héten belül feloldódnak és kiesnek. Ezután lemossuk a gátat, és kényelembe helyezzük a szülőnőt, segítünk a szoptatásban. Ebben az időszakban fordul elő a legtöbb szövődmény észlelése, mint pl. vérömleny kialakulása a gáton (haematoma), a méh ellazulása (atónia), utóvérzés, vérnyomásesés, stb. Ezeket ellenőrizzük.

A várakozási idő során az apa végig a szülőszobában van. Egyes helyeken, pl. Siófokon családi szobát is kialakítottak, ahol kényelmesebb körülmények között, akár hozzátartozóikat is fogadhatják. Ilyenkor szokták az apukák elküldeni az SMS-ket, felhívják a nagyszülőket, s fogadják a jókívánságokat …

A megfigyelés után az anyukát és újszülöttjét kihelyezzük a gyermekágyas osztályra.

 

Szülés után a 4. napon lehet általában hazamenni, ez azonban függ az újszülött és anyukája állapotától, a megfelelő szoptatástól (60 g /nap), a fogadókészségtől, stb. Siófokon ha hétfőn szülünk, akkor csütörtökön 12.00-13.00 között lehet hazamenni. Hazabocsájtás előtt vizsgálattal ellenőrizzük a méh involutióját (visszafejlődését), a gáti területet, emlőket, stb.. Tanácsokkal látjuk el az anyukát a gyermekágyas időszakkal kapcsolatban, és megbeszéljük a 6 hetes kontrollt.

 

Nincs két egyforma szülés. Ebben a rövid leírásban nem tudtam mindenre kitérni, hiszen erről könyveket, tankönyvek, stb. írtak. Szülés közben folyamatosan informáljuk a szülőnőt és párját a szülés haladásáról, megbeszéljük a felmerülő lehetőségeket, kérdéseket, a szükséges kezeléseket, így nem maradhat ki semmi lényeges információ.

 

Mindenkinek könnyű, probléma mentes szülést kívánok!

 

Dr. Bata Barnabás

(készült: 2011.11.24-én)

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvos-beteg kapcsolatot vagy az orvosi vizsgálatot. A GYNOFAM Kft. mindent megtett azért, hogy az itt közölt információk pontosak és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal ezen információk használatából adódó, bármilyen káresemény bekövetkezéséért.)


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com