A terhességmegszakításról


A terhességmegszakításról

Magyarországon a 12. hétig lehet megszakítani a terhességet, de csak  “súlyos válsághelyzet” esetén.  A műtét csak hivatalos engedélyezés után kórházban, illetve ÁNTSZ által engedélyezett magánműtőben végezhető el. Költsége 7.000-30.000 Ft közötti, amit a szociális háttér figyelembe vételével, a törvények alapján a védőnő határoz meg.  Európában viszont másféle szabályozás is van (más országokban más terhességi hetek számítanak határnak) , s mivel jelenleg szabadon mozoghatunk egyik országból a másikba, egyesek máshol szakíttatják meg terhességüket.

  • Egyik páciensemnél Magyarországon már nem volt elvégezhető a terhességmegszakítás (mivel a terhesség már túljutott a 12.héten), ezért elindult az internet által javasolt úton:
  • először Bécsben jelentkezett egy magánklinikán, ahol kb. 40 eFt-ért ultrahangvizsgálatot végeztek, mellyel megállapították, hogy 14+2 hetes terhes. (Ausztriában a 14. hétig lehet megszakítani a terhességet, és itt abortusz tablettát is alkalmazhatnak. Abortusz klinikai ellátási költsége kb. 400 €.) Az időtúllépés miatt nem vállalták a műtétet, hanem
  • továbbküldték Hollandiába. Itt egy magánklinikán a 22. hétig végzik el a terhességek kérésre történő megszakítását. Kb. 850€ költségtérítés fejében gyógyszeres előtágítás után altatásban távolították el az ekkor 16 hetes magzatot.
  • Vannak országok, ahol szigorúbbak a törvények, pl. Olaszországban, ezért ott nagy divat a “hajókázás”, amelyek során vetélésbefejező műtét történik.
  • Amerikában minden államban más és más a szabályozás. Ott úgy nevezett abortuszklinikákat hoztak létre. Mindent megoldanak 5-32. hét között.
  • Fél éve romániai állampolgár jelentkezett nálam terhességmegszakításra. A műtétre nem kapott engedélyt, mivel nem magyar állampolgár, nincs lakcímkártyája. Vissza kellett mennie a műtétre Erdélybe.

A nők évezredes problémája a nem kívánt magzat elhajtása. A betegségek, bűncselekmény, súlyos szociális helyzet miatt kért abortusz megérthető. Azonban úgy látom, sokszor nem volna szükség a műtétre, a baba épp csak aktuálisan nem illik a(z akár már évek óta együtt élő, gyermektelen) pár elképzeléseibe (mert ők 1 évvel későbbre ütemezték a gyermekvállalást). Siófokon évente közel 600 terhesség befejezése történik, míg a szülésszám 700 fölé alig emelkedik. Az abortusz nem csak egy műtét, az azt követő lelki trauma miatt akár meddőség, akár egyéb betegség is kialakulhat.

A gyermeket nem kívánóknak felelősséggel kellene dönteniük, és előre gondolniuk a megfelelő védekezésre!

11 hetes fiú embrio

11 hetes fiú embrió

14 hetes embrió

14 hetes embrió

5D UH kép 25 hetes fiúról

5D UH kép 25 hetes leányról

28 hetes magzat

Nem tetszik valami? 4D UH

Betegtájékoztató. Műtét előtti teendők.

Szóljon hozzá ! Ha véleménye van, jelentkezzen be és írjon az üzenőfalra!

Írta: Bata Barnabás | 2016.08.12. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Szülészet | Címkék: , , , ,

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com