Dániában tényleg csak 1x találkozunk orvossal terhességünk során?


Dániában tényleg csak 1x találkozunk orvossal terhességünk során?

Külföldről nyaranta sok páciens jön hozzám a magánrendelésre. Sokszor ez az első “igazi orvosi vizsgálat”. Ezen a héten Dániából, Írországból, Hollandiából is jött egy-egy kismama. Mindhárman elmesélték, hogy a várandós gondozás egészen másként van, mint nálunk. Ezeket a tapasztalatokat szívesen el is mesélték, hogy okuljanak az itthoni “elégedetlen”  kismamák, nagymamák, apukák.

 • A terhesség megállapítása a háziorvos feladata, aki csak terhességi tesztet végez. Szakorvoshoz csak indokolt esetben, 2-6 hetes előjegyzéssel mehetnek.
 • Vérzéskor a védőnő-szülésznők azt mondják, az nem baj. Szakorvosi vizsgálatra csak 3 hét múlva adnak időpontot. Magánorvoshoz lehet menni, de az 30-40eFt, és nincs benne ultrahangos vizsgálat!
 • Magas anyai életkornál nem figyelmeztetnek a veszélyekre (az anya saját dolga, hogy ne legyen beteg a gyermeke). Genetikai vizsgálatokat saját költségen kell elvégeztetnie. Ha terhességmegszakítást kér rendellenesség esetén, az ingyenes.
 • Általában csak a 20. heti genetikai ultrahang vizsgálatnál találkoznak orvossal.
 • A várandósság során havonta 1x találkoznak csak nővérrel. Dániában 30 percet beszélgetnek , “kézrátétellel” megsimogatják a babát, és tanácsot adnak az étkezésről, a babavárással kapcsolatos előkészületekről. Hollandiában a nővér ultrahangvizsgálatot is végez (?). Megnézi a szívműködését a babának, de nem méri meg a méreteit.
 • Hollandiában eldöntheti a terhes, hogy otthon szeretne-e szülni vagy kórházban. Ez függ a fizetett biztosításától is! Ha a mentő nem tud gyorsan odaérni vagy pl. a lakás a 10. emeleten van, akkor nem szülhet otthon. Be kell telefonálni a szülésznő-védőnőnek, hogy megindult a szülés, aki megvizsgálja otthonában a terhest, és eldönti, hogy be kell-e már menni vagy sem. Ha nem , akkor elmegy, és 2-4 óra múlva visszajön. Szívhanghallgatás csak saját önszorgalomból van…. Nincs folyamatos CTG észlelés. Ha kitágult, akkor be kell sétálni a szülészetre, ahol az ügyeletes szülésznőnél megszül. Orvost csak komplikáció esetén hívnak. A gátrepedést is a szülésznő látja el varrattal. Szülés után 2-4 óra múlva hazaküldik. Magasabb biztosítás esetén 12 órát is bent maradhat.
  A szülés utáni napokon (kb.7 nap)  egy nővér 4-6 órában a kismama mellett van, és segít az újszülött körüli teendőkben. Szobát, pihenőhelyet kell neki biztosítani. Nagymamák nem mehetnek ilyenkor oda, csak ha már nincs ott a nővér.

  nemcsk méhen belül tartanak össze az ikrek

  iker összetartozás

 • Dániában addig nem mehet be a szülőnő a szülészetre, amíg a fájások nem 2 -4 percenként jönnek. Ha ritkábbak, hazaküldik.(!) Otthonukba nem jön ki senki. Szívhang hallgatás nincs. Szülésnél az ügyeletes szülésznő segít. A szülésért fizetni kell, kb. 450 Eurót, de bármely komplikáció esetén , pl. vácuum, fogó, császármetszés, már nem kell díjat fizetni. (?!) A szülés után 6 órával már el kell hagyni a kórházat. Császármetszés után 1 nappal.
 • Írországban is szülésznők vezetik a szülést, és kb. 1 nappal később távozni kell a kórházból.
 • Finnországból és Norvégiából is volt egy-egy kismama nemrég 4D Ultrahang vizsgálaton, akik elmesélték az első szülésük élményét. Az egyik otthonában 48 órát vajúdott, majd a kórházban még 18 órát, amikor eldöntötték, hogy meg kell operálni. A finn páciensnél 41. héten (+6nap) szülésindukciót határoztak el. Reggel 6.00-tól oxytocinos infúzióval fájásokat keltettek, de este 6-ig nem tágult a méhszáj. Infúziót leállították, megetették, morfium fájdalomcsillapítót és altatószert adtak. Másnap hajnali 6.00-tól folytatták a műveletet, ami újból sikertelen volt. Hasonlóan az előző naphoz morfiumot és altatót adtak, majd a harmadik napon 12.00-ig adtak haladékot, hogy spontán megszüljön a kismama, aki 14.00 óra körül 4800 g-os kisfiút szült. Nem szép emlékei maradtak a finn egészségügy szülészeti módszereiről. Szívhang hallgatás a 3 nap során csak 2-3 óránként  pár percig történt.
 • Németországban megfelelő magas eü. biztosítás befizetésével császármetszést kérhet a terhes. Kivizsgálás, altathatósági vizsgálat után aznap reggel befekszik, és 2 nap múlva távozik az intézményből. Ha császármetszést követően a következő terhességet spontán szülik meg “fogóval vagy vacuummal segítik ” a szülést … (mi is alkalmazzuk ezt ). A szülések többségét a szülésznők végzik. Nagyon sok a női orvos, a férfiak a műtétes nőgyógyászati- onkológiai – emlő szakterületeken helyezkednek el.
 • Mindenhol nagyon kevés a szülészorvos, csak a legszükségesebb vizsgálatokat végzik el, és nem vállalnak semmi felelősséget, komplikációt. Ultrahang vizsgálatot csak minimális esetben végeznek. Nagyon kevesen vannak képzett UH orvosok. Gyakran kell másik városba menni (20-80km), mert csak ott van megfelelő vizsgával rendelkező szakember.
 • A türelmet kint megtanulják az emberek. Nem szaladnak azonnal orvoshoz, megpróbálják maguk megoldani a kisebb problémákat. Hálásak, ha foglalkozik velük valaki.

40-esffiak

 • Érdekes kérdés az, hogy hová tűnnek az orvosok? A német orvosok Angliába vagy Amerikába ( USA, Kanada) mennek. Az írek és dánok Angliába elsősorban. Az észak-európaiak a déli – melegebb éghajlatot választják.
 • Másik kérdés, hogy miért nem képeznek elég orvost nyugaton? A beszélgetésekből kiderült, hogy egy tanár szinte ugyan annyi fizetést kap, mint az egészségügyi végzettséggel rendelkező, de nincs annyi felelőssége, rövidebb idő alatt kap diplomát, kevesebb a továbbképzés, nincs az a szellemi- fizikai megterhelés. A verseny szférában dolgozó közgazdászok fizetését nem lehet összehasonlítani  egyetlen profi, akár egyedülálló műtéteket végző orvoséval sem.
 • Miért mennek ki hazánk fiai ? Mi pótoljuk a hiányt, és bízunk benne egyszer mi is a helyiekkel egyező bért kapunk. Az itthoni fizetések aránytalanul kicsik, az eü. ápolók és személyzet tagjairól ne is beszéljünk. Hivatástudatból nem lehet megélni, bármennyire is állítják ezt a ÁNTSZ vezetői vagy a minisztérium, és bármennyire szeretnék is ezt elhinni a mindig elégedetlen lakosság, akik rendszeresen az orvosi esküre hivatkoznak (amiben egyébként nincs olyan kitétel, hogy “dolgozz éhbérért”…).

Szóljon hozzá a témához ! Ha véleménye van, jelentkezzen be és írjon az üzenőfalra!

Írta: Bata Barnabás | 2016.08.18. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Szülészet | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com