Gyakori kérdések és válaszok UH-vizsgálattal kapcsolatban


Gyakori kérdések és válaszok UH-vizsgálattal kapcsolatban

 • Mi a különbség a szűrő, genetikai UH-vizsgálat és a babamozi között?

A genetikai, szűrő ultrahang vizsgálatokat én végzem. Szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgával, magyar és külföldi ultrahangos kiegészítő szakvizsgával (UH FMF licence) rendelkezem.  A genetikai szűrő vizsgálat során előírt protokoll szerint, előírt síkokban vizsgálom végig a magzatot, és készítem el a pontos méréseket, melyek értékelése is megtörténik a vizsgálat után. Cél a magzat UH-gal fellelhető fejlődési rendellenességeinek kimutatása. (A leggondosabb vizsgálat ellenére sem fedezhető fel minden fejlődési rendellenesség.) A vizsgálat alatt felvétek készülnek, és összefoglaló szakorvosi nyomtatott vagy elektronikus leletet adok, emellett személyre szabott tanácsadást nyújtok, illetve javaslatot adok a további vizsgálatokkal, teendőkkel kapcsolatban. 

A babamozi vizsgálatot Vavros Tina kolléganőnk végzi, aki több éve készít babamozikat Budapesten. Ő ultrahangos, szonográfus szakképesítéssel bír.  Ennek a vizsgálatnak alapvető célja nem a magzat esetleges fejlődési rendellenességeinek megtalálása (ez nem is várható el), hanem, hogy megmutassa a méhen belül fejlődő magzat külalakját. Ezért azoknak ajánljuk, akik kisbabájuk megjelenése, neme iránt érdeklődnek, illetve, ha a nagyszülőkkel közösen szeretnék már születés előtt átérezni gyermekük közelségét. Legalkalmasabb a 20-32. terhességi hét közötti időszak. (Az előjegyzés általában 3-4 hetes, úgyhogy kérjük, időben jelentkezzenek a bejelentkezes.bata@gmail.com címen. Az ikerterhességet is kérjük előre jelezni, mert ennek megfelelően választunk időpontot.) Videó-, fotódokumentáció készül és egy alap mérés, mely csak tájékoztató jellegű. Természetesen amennyiben Tina valamilyen rendellenességet észlel, velem konzultál, illetve jelzi a kismamának, hogy számoljon be orvosának a talált elváltozásról. Ezután a szülészorvos fogja megerősíteni, vagy elvetni a rendellenesség meglétét.

Miért zavartok? (dr. Bata)

12 hetes magzati UH szűrő vizsgálat

12 hetes magzati UH szűrő vizsgálat

 • Mikor kell szűrő ultrahang vizsgálatokat végezni?
  A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság ajánlása szerint: A legelső, 0. vizsgálattal (a vérzéskimaradást követő 1-3. héten) a terhességet lehet kimutatni (petezsákok számát, embriók számát és elhelyezkedését), az első szűrés a 11-13. héten történik (Down-kór szűrés, nyaki redő mérés,stb.), a második szűrés a 18-20. héten (magzat szerveinek vizsgálata), a harmadik (a 30.héten) és negyedik (a 36.héten) szűrő vizsgálatnál  a magzat és lepény fejlődését és méhen belüli elhelyezkedését figyeljük meg. Áramlási, flowmetriás vizsgálat mindegyiknél végezhető.
  12 hetes embrio 
 • Mit jelent a 3D  , a 4D és az 5D UH?
  3D: A méhen belüli magzatról egy 3D, fotórealisztikus állókép készül. A 2D fej elmozdul, és sok szelet-felvételt készít, melyekből a számítógép 3D képet alkot. Ezt a képet térben lehet forgatni minden tengely körül.
  4D: A negyedik D az idő. A méhen belüli magzatról egy 3D, fotórealisztikus videó felvétel készül. Vagyis a magzati mozgások is láthatóak, pl ásítás, mosolygás… A képet térben lehet forgatni minden irányban.
  5D: Az új generációs, gyors 3D-s technikák segítségével könnyebben lehet a felszíni és a mélységben lévő struktúrákat megtekinteni. A gép önállóan tud nyaki redőt, szívet, gerincet, agyat vagy petefészek tüszőket vizsgálni, mérni. A 3D és mozgó képeknél is újabb, realisztikusabb a képalkotása. Beállítható, hogy “honnan süssön a Nap”, milyen tónusa legyen, milyen mélységbe lásson le a készülék. (A Samsung fejlesztése nagy ütemben halad, ő a vezető ebben a szegmensben.)
  Álmodoznak is gyakran (dr. Bata)
 • Mikor ajánlott a 3D/ 4D / 5D UH vizsgálat elvégzése?
  A Siófoki 4D/5D ULTRAHANG STÚDIÓ véleménye szerint a magzati 3D-5D UH vizsgálatokat a 10.héttől a 36.hétig lehet elvégezni.
  A terhesség során 2x javasolt a szűrés.
  Az első vizsgálatot a 16-22. hét között javasoljuk, ilyenkor az egész magzat látható. Nagyon szépen követhetőek a mozgások, megtudható a magzati nem , látványos, total scan készíthető a magzatról. Ekkor ismerhető fel a legtöbb magzati rendellenesség is. Sajnos 100%-os módszer nincs, a rendellenességek felismerése nagyban függ a magzat helyzetétől, mozgásától, az anyai hasfal vastagságától, a lepény tapadási helytől… A 20. hétig kiszűrt rendellenesség esetén van lehetőség további ellátásra.
  Legszebb képeket a 24-32 hétig lehet készíteni a magzat arcáról, végtagjairól. Ilyenkor már jól láthatóak az arcvonások és az arcok karaktere, fintorgások, ásítások, mosolygás, mérgelődés stb.. 
  Megfelelő magzatvíz zseb esetén a 36-40. héten is készíthetők szép 5D felvételek.
  morcos baba
 • Károsítja-e a magzatot az ultrahang ?
  Az ultrahang jelen tudásunk szerint nem károsítja a magzatot, bármennyiszer végezhető. A készülékekkel USA- és EU-szabványoknak megfelelő hangnyomás ellenőrzést végeznek.  A készülékek biztonsági előírása szerint ajánlott, hogy a vizsgálatok a lehető legrövidebb ideig tartsanak. Egyes, ultrahanggal foglalkozó előadásokban a bal kezesség előfordulásának növekedését észlelték a kutatók, amennyiben gyakori (napi 1-2 óra!) uh-, doppler hatás érte a méhen belül fejlődő magzatot. A partra vetődő bálnák és delfinek viselkedése hátterében a haditengerészeti, nagy energiájú szonár-, ultrahang hatásokat feltételezik.
  pcos11  
 • Mit az a flowmetria?
  Ilyenkor a magzati főbb erekben figyeljük a vörösvértestek áramlását. A magzat köldökzsinór artériájában (arteria umbilicalis), a magzati főverőérben (aorta descendens), az agyi arteriában (arteria cerebri media) mérünk. Folyamatos áramlás észlelése esetén véleményezünk jó eredményt. A 11-13. heti magzati szűrő vizsgálatoknál a ductus venosust, illetve a szívbillentyűket is vizsgáljuk. 
  P1_0002
 • Mikor lehet megállapítani a magzat nemét?
  UH készülékkel a 16. héttől lehet, megfelelő látási viszonyok (vékony anyai has és jó magzati helyzet) esetén. 
  5D UH készülékkel már gyakran a 11-13. héten látható.
  Biztos eredmény a születéskor ! 🙂
  Non invazív genetikai tesztekkel a 9. héten is megállapítható a nem (NIFTY, Trisomy, PRENA, Panorama), de a mai magyar törvények alapján a betöltött 12. hétig ez nem közölhető a pácienssel . Ezzel próbálják a kínai terhesség megszakításos gyakorlatot megakadályozni.
  IMG_20160628_2_28
 • Mi befolyásolja az ultrahang felvétel minőségét?
  Több tényezőtől függ a jó felvétel: pl. a magzat méreteitől, a lepény elhelyezkedésétől, a magzatvíz mennyiségétől, az anya hasfalának vastagságától, a terhességi kortól, a magzat mozgásától, az UH géptől és a vizsgáló tapasztalatától…
  20170120_193250
 • További kérdése van ? ! ?
  Írja meg kérdését a barnabas.bata@gmail.com címre! E-mailhez kattints ide!
  A fenti írás , a www.4duhsiofok.atw.hu weboldalamon jelent meg először, annak kibővített , aktualizált változata.

 

 

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com