Hasznos Tudnivalók a Siófoki Bababarát Rendszerről


Hasznos Tudnivalók a Siófoki Bababarát Rendszerről

 A Siófoki Kórház szülészete és újszülött osztálya 2009 júniusa óta működik Bababarát rendszerben.

Ennek keretében segítséget adunk az édesanyáknak ahhoz, hogy sikerrel kezdjék el szoptatni újszülött gyermeküket és minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki anya és babája között.

Mindezek érdekében a megszületést követő azonnali bőrkontaktus formájában biztosítjuk anya és babája mielőbbi találkozását, az újszülött részére ezen idő alatt az első szopás lehetőségét, majd a 24 órás „rooming-in” /együttes elhelyezés/ jóvoltából a folyamatos együttlétet a születéstől kezdve.

A szülőszoba előterében különálló családi szobánk van, ami a szülés után a család (apa, anya, baba) rendelkezésére áll a 2 órás megfigyelési időszak lejártáig.

A császármetszéssel születő babákat – igény szerint – először az apuka melegíti meztelen mellkasán, majd mikor anyát kihozzák a műtőből és alkalmas állapotban van a baba fogadására, vele is megvalósul a bőrkontaktus. Megtörténik a mellre helyezés, így a számára nagyon fontos kolosztrumhoz /előtej/ minél előbb hozzájut az újszülött.

A 24 órás együttlét során az édesanya megtanulja felismerni gyermeke jelzéseit, köztük a éhség jeleit, gyorsabban kialakul a kötődés, és lehetőség van az igény szerinti, időkorlát nélküli szoptatásra. Az első időszakban az újszülöttek gyakran, naponta 8-12-szer is igénylik a mellre helyezést, ezáltal segítik elő a tejtermelés beindulását. Megtanítjuk az édesanyákat a babaápolási technikákra.

A leendő anyákat a körzeti védőnők, illetve kórházi szakemberek által szervezett és tartott oktatás keretében, már a várandósság alatt igyekszünk felkészíteni a szoptatásra, ismertetjük velük az előtej és az anyatej jótékony hatását, a szoptatás előnyeit mind a babákra, mind a szoptató anyákra nézve. A felkészítők részletezését lásd  az összefoglalás végén.

Szoptató kismama

Szoptató kismama

A szoptatás elősegítése érdekében osztályunkon nem használunk sem nyugtató cumit, sem cumisüveget a babák táplálására. Rutinszerűen nincs hozzátáplálás( sem víz, sem tápszer), csak orvosi utasításra kaphatnak, és ekkor is kispohárból itatjuk őket. A cumi, ill. cumisüveg használata rontja a babák szopáskészségét, megzavarja a természetes szopási folyamatot, ezért otthonra sem ajánljuk a használatukat. Lehetőség szerint a bimbóvédő használatát is kerüljük.

Kórházunkban nincs rutinszerűen szopásmérés, naponta csak a tiszta súlyokat ellenőrizzük. A babák szopása a közvetett jelekből is jól megítélhető, ezek figyelését nővéreink megtanítják az anyáknak. Néhány szopást a 3. napon mégis mérünk a kötelező anyagcsere betegségeket kiszűrő vizsgálat miatt.

Az újszülöttek fürdetését bemutató formájában mutatjuk meg az édesanyáknak, mivel ez az egyetlen olyan ápolási tevékenység, amit a kórházi tartózkodás alatt nem az anyák, hanem a nővérek végeznek, így az anyukáknak nincs róla gyakorlati tapasztalatuk.

Az édesanyákat megtanítjuk a kézi fejés technikájára. Szükség esetén sterilizált fejőpoharakat biztosítunk, a lefejt anyatejet névvel ellátva az anyatejes hűtőben tároljuk.

A gyermekágyas folyosó a látogatók elől elzárt, a rokonok az ajtó üvegén át nézhetik meg a babákat. Ezt követően az édesanya betolhatja babáját az őrzőbe, majd kimehet a látogatókhoz. Az apák naponta 15-19 óra között lehetőséget kapnak egy rövid családi együttlétre anyával és gyermekükkel az erre a célra biztosított helyiségben.

Amit az anyáknak ajánlott magukkal hozni:

 •  Saját részre köntöst, papucsot, tisztálkodó felszerelést (WC papírt is), evőeszközöket, bögrét, poharat, szalvétát. Nagy nedvszívó képességű betétet (éjszakai, vagy TENA Lady).
 • Hálóinget tudunk adni, de használhatják a sajátjukat is, amennyiben az elől kellőképpen nyitható a szoptatáshoz.
 • Egy csomag popsitörlő kendőt és pelenkát a babájuknak. A baba részére minden egyebet tudunk adni: köldökápoló szerek, popsikrém, babaruha.
 • Ha van otthon, sterilizált kézi mellszívót (venni előre nem kell!)
 • Anyakönyvezéshez: apasági elismerő nyilatkozatot, házasoknak nem kell házassági anyakönyvi kivonatot hozni, mivel a központi adatbázisban látható a házasság ténye.
 • Minden eddigi leletüket, zárójelentésüket összegyűjtve, érvényes személyi igazolványt, lakcímkártyát, meg persze a várandóskönyvet!

 

Boldog csecsemő

Mosolygós picúr!

VÁRANDÓSOK FELKÉSZÍTÉSE:

Minden hó 2. és 4. hét szerdáján van 13 órától 2-3 óra terjedelemben a kórház háta mögött az ÁNTSZ épületében: Siófok, Koch R. u. 11. szám alatt.

 •  A 2. szerda a bababarát rendszerről, a szoptatás fontosságáról, az újszülöttről szól.
  Az újszülött osztály neonatológusa, a részlegvezető főnővér és a kórházi védőnő előadásában történik a felkészítés.
 •  Minden 4. szerda a szülésé, melyen az előadó szülészorvos és szülésznő.
  Amennyiben lehetőség van rá, szülőszoba látogatás a befejező program.

 Mindkét alkalomra várjuk az apukákat is, főleg, ha részesei szeretnének lenni a szülésnek. A felkészítők ingyenesek, melyre nem szükséges előre bejelentkezni.

 

Siófok, 2016. június 14.

Szántha Piroska
kórházi védőnő

Nemcsak hozzám járó kismamáknak!

Szülőszoba bemutatás és szüléssel kapcsolatos kérdések kötetlen megbeszélése ügyeleti időben, havonta 1x, szombatonként 9.00-10.00 között, a weblapon közölt napon.

Lásd. itt.     Üdvözlettel:  Dr. Bata Barnabás

dr. Bata

Írta: Bata Barnabás | 2016.07.17. | Kategória: Cikkek, Oktatás, Szülészet | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com