Babatervezés - Várandósság - Szülés (Gyógynövények 4. rész)
×
5D Babamozi Magánlabor
Babatervezés – Várandósság – Szülés (Gyógynövények 4. rész) Babatervezés – Várandósság – Szülés (Gyógynövények 4. rész)

Babatervezés

Manapság szerencsére sokan vannak azok, akik előre felkészülnek a gyermekvállalásra, felkészítik a szervezetüket arra, hogy egy új élet igényeit kielégítse úgy, hogy közben önmaga se károsodjon. A bajt az szokta okozni, hogy ha túl későn kezdünk ezzel foglalkozni (az USA-ban már több nő szül 30 éves kora felett, mint alatta), a testünk már nem tud megfelelően reagálni, a várandósság vagy létre sem jön, vagy az anyai test nem tudja megtartani a magzatot.  Minél később indul a project, annál több a nehézség: nő a meddőségi kivizsgálások és kezelések száma, több a császármetszés,  a magas vérnyomás betegség, az egyéb komplikáció… Ezért ajánlott a babákat még az anya (bár, mostanában egyre több cikk születik arról is, hogy hasznos, ha az apa sem túl idős) megfelelő életkorában betervezni.

Érdemes a babatervezés előtt egy kis méregtelenítést  beiktatni (min 3 hónap), hogy kitisztítsuk és felkészítsük szervezetünket a kis jövevényre. Ez történhet a következő gyógynövényekkel: csalán, gyermekláncfű, fehér üröm, borsmenta, aranyvessző, diólevél, nyírfalevél.
Ebből a keverékből egy evőkanál mennyiséget kell leforrázni 2 dl vízzel, hagyni állni, majd leszűrve fogyasztani. Napi 2-3 csészényit ajánlott meginni a kúra alatt.

Természetesen a várandósság alatt a méregtelenítést kerülni kell!

Emellett figyeljünk a már megszokott helyes étrendre, mozgásra, a stressz kerülésére. Fogyasszunk vitaminokat, folsavat, inozitolt, E vitamint, hidegen sajtolt növényi olajokat, magvakat, B-vitamint, esetleg méhpempőt.

A hormonháztartás rendbehozatalához a ciklus első felében cickafark, málnalevél tea, a második felében pedig palástfű tea és jamgyökér krém alkalmazása javasolt. Emellett a barátcserje kivonatát is érdemes kipróbálni.
Aki bízik a népi hagyományokban, annak a gólyaorr fű teát is meg kell ismernie.
Sok esetben még a fehér fagyöngyöt is szokták javasolni a méhfal erősítésére.

Ha fogantatás min. 1 év próbálkozás után sem történt meg, érdemes orvosi konzultáción megbeszélni a teendőket. Általában a következő vizsgálatok jönnek szóba:

  • UH vizsgálat;
  • laboratóriumi vizsgálat (vérkép, vércukorszint, inzulin rezisztencia, homa index; hormon vizsgálat -ösztrogén- progeszteron arány, ciklus 3, (7, 14,) 21 napján;  pajzsmirigyműködés kivizsgálása – TSH ,T3, T4 , Anti TPO értéke; CRP szint (gyulladás); esetleg ételintolerancia vizsgálat  
  • összenövések-, endometriosis gyanújánál átjárhatósági vizsgálat, laparoszkópos műtét.

Várandósság

Amennyiben sikeres a fogantatás, úgy az első trimeszterben érdemes folyamatosan fogyasztani a palástfű teát és használni a jamgyökér krémet. Ezzel támogatjuk az embrió beágyazódását, és kiiktatjuk a vetélés lehetőségét. A várandósság 34-36. hetétől pedig a málnalevél teát érdemes fogyasztani a méhizomzat lazítására.

(A várandósság idején a barátcserjét mindenképp hagyjuk el!)

A 9 hónap alatt különféle kellemetlen tüneteink lehetnek, ezek enyhítésére a következő gyógynövényeket alkalmazhatjuk:

  • Hányingerre: fodormenta vagy gyömbér
  • Bélgörcsökre, gyomorfájásra: édeskömény, fűszerkömény
  • Hangulatjavításra: citromfű, orbáncfű
  • Feszültségre: macskagyökér
  • Ideges szívpanaszokra: galagonyavirág, szúrós gyöngyajak, citromfű
  • Fenyegető vetélésre, vérzékenységre: palástfű
  • Hasmenésre: apróbojtorján, libapimpó, palástfű, fűszerkömény
  • Székrekedésre: szennalevél, bodzavirág, szilvalekvár, lenmag, tamarin lekvár, lucerna csíra
  • Húgyhólyag gyulladásra: mezei zsurló, apróbojtorján, csalán
  • Hüvelyfertőzésre: apróbojtorján, cickafark, mezei zsurló
  • E-coli baktériumra: kapor
  • Magas vérnyomásra: szúrós gyöngyajak, hibiszkuszvirág, mezei zsurló, feketeribizli levél, galagonyavirág, kukoricabajusz
  • Megfázásra: bodzavirág, hársfavirág, apróbojtorján, kakukkfű, feketeribizli levél, csipkebogyó
  • Vérszegénységre: feketeribizli termés, szeder, som, áfonya, lucerna, csalán, cékla
  • Visszérgyulladásra: feketeribizli termés és levele, keskenylevelű útifű, körömvirág tea és balzsam, vadgesztenye krém
  • Vizenyőre: hársfavirág, hibiszkuszvirág, cseresznyeszár, csalán, mezei zsurló
  • Immunerősítésre: csipkebogyó, apróbojtorján, bíbor kasvirág, hibiszkuszvirág
  • Bedagadt lábra: rozmaring + geránium olaj, káposztalevél
  • Terhességi csíkok megelőzésére: búzacsíra + szőlőmag olaj
  • A várandóság 34-36 hetétől: málnalevél
  • Aranyérre: ülőfürdő, lemosó, borogatás- kamilla, tölgyfakéreg, körömvirág, vadgesztenye, útifű, cickafark, aloe.
  • Meszes (elöregedő) méhlepény – Sokan megijednek, mikor ezt a diagnózist megállapítja az orvos. Már a várandósság 30. hetében is előfordulhat, hogy a placenta elkezd öregedni, 1-2- 3 fokon. Legfőbb okai: alkoholfogyasztás, dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, genetikai tényezők, stressz, stb… Nagyon fontos, hogy rengeteg vitamint, antioxidáns (C vitamin!) igyekezzünk bevinni a szervezetbe. Gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, halak és tejtermékek fogyasztása javíthatja a placenta keringését. Emellett javasolt a csipkebogyótea vagy lekvár, ugyanígy kökény-, áfonya-, szeder-, somkészítmények alkalmazása. A gyógynövények közül galagonya virágos hajtás, veronikafű, bodza, mezei zsurló ajánlott.

 

Amit tilos/nem ajánlott fogyasztani várandósság alatt: kutyabenge kéreg, varjútövis, kálmos gyökér, zeller, petrezselyem, lestyán, szurokfű, boróka, sáfrány, vérehulló fecskefű, rozmaring, zsálya, medveszőlő, cickafark, oregánó, fahéj.

 

Szülés

Ha testileg és lelkileg fel szeretnénk készülni a vajúdásra, szülésre, alkalmazhatunk különféle illóolajokat, masszázsolajokat, gyógynövény teákat, és homeopátiás szereket, esetleg Bach-virág esszenciát. Ez mindenkinek saját választása, de előtte egyeztessünk orvossal, szülésznővel, esetleg dúlával. Már a szülés előtt 4 héttel el lehet kezdeni a málnalevél tea fogyasztását napi 1-2 csészényivel. A homeopátiás szerek közül (csak orvos véleményét kikérve!) Cimicifugat, Caulophyllumot, Pulsatillat, hogy a szervezet könnyebben felkészüljön a szülésre, emellett ezeknek enyhe nyugtató hatása is van.

Szülés után

  • Utófájásokra teaként lehet iszogatni egy kevés cickafarkot, citromfüvet és komlót.
  • Gátsebre: aloet, borogatásként medveszőlőt, pásztortáskát, körömvirágot, cickafarkot, zsályát, apróbojtorjánt és gólyaorr füvet javasolják. Akár császármetszés, akár természetes, hüvelyi szülés történt, a sebekre homeopátiás szerként Arnicat, Staphysagriat javasolnak.
  • Méhszájsebre: irrigálót alkalmazhatunk apróbojtorjánból, körömvirágból és kamillából.
  • Anyatejképzést segítő gyógynövények: édeskömény, kömény, görögszéna, csalán, benedekfű, kapor,vasfű, ánizs. Ezekből teakeveréket érdemes készíteni, és napközben a forrázatból 1-2 csészényivel fogyasztani. (A kömény és az ánizs kifejezetten jót tesz a kicsik a hasfájására is.) Sok helyen a barátcserje kivonatot is javasolják. Az étrendbe pedig be kell vinni a jó minőségű zab-, búza-, árpakészítményeket, a malátát, a kesudiót, diót… Homeopátiás szerként az Urtica Urenst (alacsony potenciálban) lehet kipróbálni.
  • Begyulladt mellbimbónál is alkalmazhatunk homeopátiás szereket belsőleg (szakembertől kérjünk ebben tanácsot!!! Phytolacca, Belladonna, Calcium Carbonicum). A barátcserje kivonat is segíti levinni a gyulladást. A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták a káposztalevél vagy túró, esetleg somkóró borogatást külsőleg. Hígítva az árnika kivonatát is szokták javasolni. Tehénelőtejből készült emulziót is érdemes kipróbálni.

Vissza az első cikkhez!

 

Cikkek Kiemelt téma Letölthető /Tájékoztató anyagok Szülészet

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.