Hüvelyplasztika mint az inkontinencia megoldása


Hüvelyplasztika mint az inkontinencia megoldása

Szülések után, valamint a változó kor kezdetétől egyre gyakoribb panasz a vizelettartási rendellenesség és az idegentest érzés. Előbbinél tüsszentéskor/köhögéskor, nagyobb súly emelésekor, nevetésnél, ugrálásnál a vizelet akaratlanul elcseppen. A hölgyek nem mernek elegendő folyadékot inni, és kerülik a mozgást, betétet kell használniuk.
Az idegentest érzésnél valamiféle kitüremkedést, fájdalmas daganatot éreznek. Sokaknak akár nehezítetté válhat a székletürítés, fájdalmas, kellemetlen lehet a nemi élet.

Ezekkel a panaszokkal lehet mit kezdeni, rendelkezünk az életminőséget javító módszerekkel.

A probléma gyökere az, hogy a húgyhólyagot alátámasztó mellső hüvelyfal megsüllyed és/vagy a húgycső belső záróizma nem tart, tölcsérképződés alakul ki.

Mivel lehet megoldani ?

  • intimtorna ( Kriston Andrea-féle, Kegels gyakorlatok, Aviva torna)
  • intim súlyok és pesszáriumok ( pl. kocka) használata, elektrostimmuláció
  • hüvelyplasztikák
  • különféle szalagok beültetése pl. TVT, TOT
  • komplex hálóműtétek
  • méheltávolítás, szalagfixációk

A hüvelyplasztikák aránylag rövid időtartamú, 1 napos beavatkozások. Általában altatásban végezzük, de lehetőség van helyi érzéstelenítésben  vagy pl. spinál anaesthesiaban is operálni. A beteg semmit sem fog érezni a műtét során. A műtétnél a hólyag vagy/és végbélsérvet szüntetjük meg miközben a húgycsövet  speciális Stoeckel öltésekkel támasztjuk alá. Felszívódó varratokat használunk, így varratszedésre csak a  gáti területeken van szükség.

Jól sikerült műtét után 5-6 hét múlva teljes gyógyulást lehet elérni, vagyis nem folyik el a vizelet, és a hüvelyfal sem jelenik meg a szeméremrésben. A szövetek rugalmassága idővel romlik, főleg a menopausaban, ezért a későbbiekben (kb. 5-6 év)  ismét előfordulhat hüvelyfal süllyedés. Ilyenkor, sajnos, ismételt operációval oldható meg a panasz.

Írta: Bata Barnabás | 2019.05.31. | Kategória: Cikkek, Hírek, információk, Nőgyógyászat | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com