HPV vakcinációval kapcsolatos kérdések (2. rész)


HPV vakcinációval kapcsolatos kérdések (2. rész)

 • Ma már közismert, hogy a humán papillomavírus (HPV) oki szerepet játszik szinte az összes méhnyakrákos eset, valamint az anális régió-, a szeméremtest-, pénisz-, hüvely-, illetve a szájgarat rosszindulatú daganatai jelentős részének kialakulásában, ezáltal a világ összes rosszindulatú daganatának megközelítőleg 5 %-áért felelős!
 • 2005 óta vannak forgalomban HPV vírus elleni passzív immunizáló gyógyszerek. Ez azt jelenti, hogy élő vírust a készítmények nem tartalmaznak, csak a vírus bizonyos tokfehérjéit, amit egy vivő molekulához kötnek.
 • A készítményekből több fajtát forgalmaznak. A 2,4,9 vírusfehérjét tartalmazó készítmények közül az utóbbi kb. 1 év óta elérhető.

PONTOSAN KIKNEK AJÁNLOTT EZ AZ ÚJ VÉDŐOLTÁS?

 • Az alkalmazási előírás az irányadó, mely szerint a 9 évesnél idősebb mindkét neműek – lányok és fiúk – egyaránt olthatók. Hasonlóan a 2- és 4-valens HPV oltóanyagokhoz, először ezt a vakcinát is a 9–26 éves korúakra vonatkozó klinikai vizsgálatok eredményei alapján engedélyezték, de ennél idősebbek oltásainak sincs ellenjavallata.

MIÉRT ÉPPEN EZ ELLEN A 9 HPV-SZEROTÍPUS ELLEN FEJLESZTETTEK OLTÓANYAGOT, HISZEN KÖZEL 150–200 HPV-SZEROTÍPUS KÉPES EMBEREKBEN BETEGSÉGET OKOZNI?

 • Bár valóban igaz, hogy 9-nél lényegesen több HPV szerotípust ismerünk, ám éppen az egyes kórképekben ezek előfordulási gyakoriságához igazodott a vakcinafejlesztés is – elsőként nem véletlenül a méhnyakrákban leggyakrabban kimutathatók és a nemi szemölcsöket leggyakrabban okozók következtek. Ezeket egészítette ki az egyes kórképekben a gyakorisági sorban következő öt HPV típus .

  rajzolva 007MIÉRT NEM SZÜKSÉGES A VÉRBŐL ELLENANYAG-VIZSGÁLATTAL MEGHATÁROZNI, KINEK VAN SZÜKSÉGE HPV-OLTÁSRA, HISZEN GYAKORI, ISMÉTELTEN IS ELKAPHATÓ FERTŐZÉSRŐL VAN SZÓ, NEM?

 • Igen, valóban gyakori, ismételten is elkapható fertőzésről van szó, de olyanról, amelyik alattomosan, viraemia nélkül, csak az érintett hámsejtekben zajlik, így a korábban átvészelt HPV-fertőzések érdemi védettséget nem hagynak hátra. Vérmintából ellenanyag-vizsgálatának ennélfogva nincs értelme, de szűrővizsgálatoknak, melyek az egyes kórképek korai stádiumainak kimutatását adhatják, annál inkább!

NEM KAPHATÓ EL ÉPPEN A VÉDŐOLTÁSTÓL A FERTŐZÉS ANNAK ÖSSZES KÖVETKEZMÉNYÉVEL?

ZOMBIVÁ VÁLUNK-e az injekciótól?rajzolva 010

 • Egyik HPV oltóanyag sem tartalmaz élő kórokozót, így a fertőzés átadására semmilyen esély sincs a védőoltással.
 • Bár a filmekben a jövőt különféle variációkban láthatjuk, és ezek közül nem egy lehetőség manapság már megvalósult, de kijelenthetjük, hogy a gyógyszergyártók nem gyilkosok, és szabadon nem végezhetik a terjesztést. Szigorú ellenőrzések után, többszörös tesztek lefuttatása után kezdhetik csak meg a forgalmazást. A HPV elleni injekciókkal nem terjeszthető a betegség.
 • Úgynevezett oltási betegségre – tehát a megelőzendő fertőzés igen enyhe formájának létrejöttére egyedül az élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltóanyagokkal lehet esély, azok esetében is igen-igen ritkán.

Folytatjuk illetve várjuk kérdéseiket ! Maillevélre várva

A témával kapcsolatos cikkek még:

Írta: Bata Barnabás | 2016.09.17. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Nőgyógyászat | Címkék: , , , , , , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com