Hüvelyplasztikai műtétek


Hüvelyplasztikai műtétek

A hüvelyplasztikai műtétek célja a hüvely normális anatómiai viszonyainak helyreállítása. A megsüllyedt hüvelyfalakat visszaemeljük, a inkontinenciát okozó hólyag – húgycső szöget és húgycső alátámasztást újból eredeti helyzetébe állítjuk vissza.

Kiknél lehet alkalmazni?

Azon betegeinél javasoljuk a plasztikai műtétet, akiknél a konzervatív kezelések (gyógyszeres terápia, Kriston-féle intim torna, AVIVA torna, elektrostimuláció, ösztrogén tartalmú krémek) nem használnak (ez általában menopauzában levő hölgyekre jellemző). Vizelettartási és székletürítési nehézségek esetén is szükség van az operációra.

A műtét módszere

Általában gerinc-érzéstelenítésben vagy maszkos altatásban végezzük a kb. 60 perces műtétet. A műtét során speciális Stockel öltésekkel támasztjuk alá a húgycsövet, és dohányzacskó-, mély Z-öltésekkel a hólyag- és végbélsérvet. A hüvely nyálkahártyáját felszívódó csomós vagy tovafutó öltésekkel egyesítjük. Általában nem szedünk varratot, mert idővel maguktól kihullanak, ritkán szükség lehet a gáti területről eltávolítani őket. A műtét után kb. 12 -18 órán át hólyagkatétert kell viselni, melyet másnap reggel távolítunk el.

Műtét után

A plasztikai sebfelület kb. még 1 hétig vérzékeny, érzékeny – fájdalomcsillapító szedhető. A hólyagürítésre figyelni kell, már az első ingernél el kell menni …. (Ha nem sikerül az ürítés, akkor pár napra visszakényszerülhetünk tenni a katétert, ill. fizikoterápiás kezelésekre kell járni.)  Általában a 3. napon lehet hazamenni, és 4 hét múlva kontroll vizsgálatra jelentkezni. A műtét után 10-20 napig Clexane véralvadásgátlót kell használni. Nagyon fontos a gáti terület tisztántartása, lemosása (pl. kamillateával, Betadine oldatos vízzel). Cikatridina hámosító hüvelykrém  használható a gyorsabb gyógyulás érdekében .

Műtéti problémák

  • Az első napokban gyakran a műtéti terület ödémája miatt nem tud a páciens vizeletet üríteni.
  • Vérzés, utóvérzés,  hólyag-, bélsérülés fordulhat elő.
  • A sebfelület nagy és vérzékeny, itt gyulladás, fertőzés alakulhat ki.
  • 4-5 év múlva a problémák kiújulhatnak , ezért ismételt műtétre lehet szükség.

Alternatív megoldási módszerek

  • A hüvelysüllyedés egyes eseteiben nagyon hatékony egy szövetháló beültetése, melyet a hüvely falára helyeznek, majd a hasfal rétegeibe vagy a comb belső izmai felé “lábakkal” rögzítenek. A beépült hálónál erős hegszövet alakul ki, mely tartja a hüvelyfalakat. Nehézségei: a háló nagyon drága, TB finanszírozása nem teljesen megoldott, specialisták csak speciális központokban végeznek ilyen műtéteket, komoly kivizsgálást igényel. Ennek a módszernek is a fentiekhez hasonló szövődményei lehetnek, emellett a háló felett elhalhat a hámszövet, ill. ha rosszul rögzül, vagy túl feszes a háló, állandó fájdalmat okozhat.
  • Különféle pesszáriumok (kocka, oval, kalapács, stb. alakú), hüvelygyűrű visszanyomják a megsüllyedt szöveteket. Nem végleges megoldás – mint a szemüveget, cserélni, a méretet változtatni kell.

Írta: Bata Barnabás | 2016.06.28. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat, Regisztrált pácienseinknek | Címkék: , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com