Karrier vagy baba? Avagy: ha a karrierrel törődsz, sok esetben kifutsz az időből. Hogyan lehet időt nyerni?


Karrier vagy baba? Avagy: ha a karrierrel törődsz, sok esetben kifutsz az időből. Hogyan lehet időt nyerni?

A késői gyermekvállalás és a járulékos magasabb kockázat egyre nagyobb gondot jelent a nőgyógyászatban – szülészetben. Nemrégen 3 megoldásról számoltak be egy budapesti endokrinológiai konferencián…

Amerikai megoldás:

“Sikeres nő vagy? Sok pénzt keresel? Nem akarsz még “spájzba kerülni 9-24 hónapig”?   — Jelentkezz petefészek fagyasztásra! “ Ehhez hasonló hirdetésekkel bombázzák a női vállalati főnököket a orvosi cégek.
Az egyik petefészket vagy annak egy részét laparoscopiával kiveszik, majd folyékony nitrogénben tárolják addig, amíg a hölgy kéri. Gyermekvállalási szándék esetén a saját, korábban lefagyasztott  petefészkét ültetik be a felkar bőre alá. Ezután gyógyszerekkel stimulálják (petesejt-érésre késztetik) a szövetet, leszívják a petesejtet, majd IVF-fel beültetik a méh üregébe, és onnantól a szokványos módon növekszik az embrió.
Ezzel a technikával a petefészeknek és a benne található petesejteknek az öregedését állítják meg egy időre, így a korral megnövekvő kromoszómarendellenességek kockázatát csökkentik. A “fiatalabb” petefészek miatt a menopauza is későbbre tolódik.zigota

Olasz megoldás:

Az idősebb nők petesejtjei gyakran azért nem osztódnak, mert már nincs megfelelő energiatermelő rendszerük (mitokondriumok) a plazmájukban. Erre találtak olasz kutatók megoldást: Önként jelentkező fiatal nők petesejteiből eltávolítják a sejtmagot, helyére a beavatkozást kérő idősebb hölgy sejtmagját ültetik be. A plazmában lévő mitokondriumok a fiatal petesejttől származnak, így elég energiát tudnak termelni az energiaigényes osztódáshoz, míg a genetika állomány a beavatkozást kérőé lesz, így saját gyermeke lehet.

Prágai /Brunói módszer:

Nincs elég petesejtje vagy korán kimerült a petefészke?  Nincs baj! Kb. 1-2M Ft összegért kapható donor petesejt Csehországban. Kiválasztható a női donor hajszíne, testformája, intelligenciaszintje, … ! A petesejtproblémával küzdő hölgy férjének spermiumaival megtermékenyítik, majd IVF technikával a hölgy méhébe ültetik a megtermékenyített petesejtet. (Ez hasonló, mint a nemzőképtelen férfiak esetében a más férfi ondójával történő megtermékenyítés.)

 

portrait-of-patient-at-doctor-thumb18076791

Írta: Bata Barnabás | 2016.11.07. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat, Szülészet | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com