Kérdések és válaszok


Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

A következő kérdéseket az interneten tették fel a látogatók.
Ha Ön is szeretne kérdezni, írjon bátran, és a válasz akár itt is megjelenik! Cím: barnabas.bata@gmail.com
dr. Bata Barnabás

1.Terhességi gyanú, valószínűségi , biztos jelek :

K. Z. vagyok Debrecenből, és azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy válaszolja meg Önnek nyilván könnyű, de engem régóta nyugodni nem hagyó kérdésemet. Megtaláltam az interneten, hogy a terhesség jeleit három csoportba sorolják, mégpedig:
Gyanújelek
Valószínűségi jelek és
Biztos jelek.
Továbbá megtaláltam azt is, hogy a gyanújelek fogamzás után 3-4 héttel már megjelennek. Tovább keresgéltem, de azt nem találtam meg sehol, hogy a valószínűségi jelek hanyadik héttől léphetnek fel. Tehát a nagy kérdésem, hogy fogamzás után hanyadik héttel jelenhetnek meg? Lehetséges, hogy fogamzás utáni 1. héten? Főleg a mell érzékenységére és viszketésére gondolok. Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: K. Z.

Válasz: Kedves Z. !
Röviden a válasz a következő:
– a gyanú jelek a szervezet egészére vonatkoznak (ezek akár férfiakra is jellemzők lehetnek 1-1 időszakban), pl. megkívánás, szagoktól undorodás, hányinger, hányás, stb. Ezek a tünetek már a fogantatástól számítva a 2-3. héttől jelentkezhetnek.
– a valószínűségi jelek: a nemi szervekre lokalizálódnak, pl. az emlők feszesebbek lesznek, a méh nagysága , alakja nő. Ezek általában a 6. héttől észlelhetőek a terhesek, párjaik (és a nőgyógyászok) számára.
– a biztos jelek : a magzatra, vagy annak részeinek kimutatására vonatkoznak. pl. magzatmozgás, szívhang, UH-kép, lepénydarab, stb. ) Ezek is a 6. héttől igazolhatóak általában.
Üdv.: dr. Bata

2. Sterilisatio

Jó napot kívánok! Andrea vagyok. A második gyermekemet önnél szültem, illetve ön császározott. Ennek már 4 éve. Most azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e, hogy lekössék a petevezetékemet, mert mi már nem szeretnénk több babát. Mint említettem kettő már van, az egyik fiú, a másik kislány, így nekünk teljes az életünk.       Andreamuszerek

Válasz: Kedves Andrea!
Az új törvények alapján minden 18 év feletti nőt lehet sterilizálni. Jelenleg az OEP nem téríti a műtét költségeit. Székesfehérváron (környező megyékhez képest a legolcsóbban) 15 000 Ft-t kell fizetni, míg Siófokon 40 000 Ft-ot.  Ált. 6 hónapot kell várni, a műtét előtt labor kivizsgálás szükséges. A beavatkozás altatásban történik, kb. 20 perces beavatkozás, másnap haza lehet menni.
Üdv.: dr. Bata

3. Lombik bébi vagy műtét sterilisatio után
Elnézését kérem, hogy igy email-ben zavarom. H. I. vagyok Székesfehérvárról.
Egy számomra kényes kérdésben szeretném a tanácsát  kérni.
42 éves vagyok, van 5 gyermekem, nem is volt több terhességem. Most viszont férjhez megyek áprilisban, és nagyon szeretnénk egy babát. 4 császáros szülésem és egy sima szülésem volt. A negyedik gyermekem születésekor lekötés történt, de nem jól, igy megszületett az 5. gyermekem.
De most szeretnénk egy gyermeket, többféle dolgot olvastam, nem pont a lombik bébiprogramra gondoltam, de olvastam olyan megoldást, hogy meg nyitják a petevezetéket újra, illetve valami behelyezési dologról is olvastam, de nem tudom pontosan. A véleményét szeretném kérni , ebben az ügyben.

Válasz: Kedves Ilona!
Nagyon bátor döntést hoztak. Az 5. gyermek spontán született vagy császármetszéssel? Újból lekötötték? Ha igen , akkor nagyon távol lehetnek a megmaradt kürt részek, ezért ugyan megnézhetjük laparoscoppal az átjárhatóságot, az anatómiai helyzetet, de nem hiszem , hogy eredményesen sikerülne helyreállitani a kürtöket. A lombik program viszont 30-35%-os sikert eredményezhet, ami nagyon jó az életkor viszonylatában is. !!
Üdv.: dr. Bata

4. Fiú vagy leány legyen ?

Tisztelt Doktor Úr!

újszülött nagyon figyel a képen

haza adás

27 éves vagyok, egy 8 hónapos kisfiú édesanyja.
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehet-e befolyásolni a születendő baba nemét. Második gyermeknek ugyanis kislányt szeretnénk a férjemmel.
Olvastam, hogy növeli az esélyeket, ha a peteérés előtti 2. napig gyakran történnek az együttlétek, majd ezt követően pedig a pár gondoskodik arról, hogy a peteérés előtti 48 órában már ne jusson több spermium a hüvelybe, mert így a rövidebb életű és kevésbé ellenálló Y kromoszómát tartalmazó spermiumok túlnyomó többsége elpusztul. Valóban így van?
Továbbá azt is hallottam még, hogy a közösülés utáni enyhén savas hüvelyöblítés az X kromoszómát tartalmazó spermiumoknak kedvez, az Y-t tartalmazók pedig szintén elpusztulnak a hatására.
Ezzel kapcsolatban azonban azt kérdezném, hogy a spermium génállományát nem károsíthatja-e ilyesfajta nem túl természetes “beavatkozás”? Ettől még biztosan egészséges baba születik??
Milyen más módokon növelhető még a leánygyermek születésének esélye?
Válasz:

Kedves Timea!
A levelében leirtakat ismerem csak én is. A Czeizel dr. által beharangozott módszerről még nem találtam információt. Sokan a holdállásban bíznak, ill. a kínai naptárban…. De biztos módszer szerintem nincs! Amit biztosan tudunk : Korai terhességeknél nagy teljesítményű ultrahang készülékekkel vizsgálják a magzatokat Kínában/Indiában , és a lányokat elvetetik… :-(.

Újabb eredmények: Amerikában, Belgiumban, Hollandiában is elindultak a “VÁLASZD MEG A GYERMEKED NEMÉT!” klinikák. Itt kb. 1,5 millió Ft-ért egy gép segítségével szétválasztják a fiú,leány spermiumokat, majd a kívánt spermiumokat juttatják be. “Visszafizetéi garanciát adnak” . – Egy páciensem jelentkezett egy ilyen kezelésre Brüsszelben, de “kelet európainak” vették őket, és nem vállalták a beavatkozást. Magyarországon nem engedélyezték ezt.
Csehországban anyai vérből mutatják ki a magzat nemét.
Üdv.: dr.Bata

5. Mivel lehet a szülést gyorsítani?

Milyen lehetőségek vannak a vajúdási időszak lerövidítésére?

kismama pocak kép

terhes kismama pocakja

Válasz: Otthoni / homeopathias / módszerek: málnalevél tea fogyasztása a 35. héttől, homeopathias szerek közül a Caulophyllum thalitroides CH 30 1×5/nap, Cimicifuga racemosa CH 30 1×5/ nap szedése lazítja, érleli a méhszájat, szülés alatt óránként adható.
Orvosi lehetőségek: prosztaglandint tartalmazó gél vagy tabletta felhelyezése, burokrepesztés vagy Oxytocinos inf. adása.
Szoptatás elősegítésére és a megfelelő tejtermelés fenntartására használható az Urtica urens CH5 homeopathias szert napi 1×5 drazsé formájában, később emelhető 2×5, 3×5-re is. Vérzéscsillapításra 3x 5 Arnica montana CH15-t lehet használni. A homeopathias szerek előtt és után fél órával enni, inni nem szabad. Szénsavasat , mentolosat ne fogyasszunk. Fémmel ne érintkezzen a “bogyó”. A kupakba kell belecsavarni a szereket, majd a nyelv alatt elszopogatni.
A szülés első szakaszát, az arra érzékenyeknek csaknem a felére lehet lecsökkenteni. Olyanok is használhatják, akiknél Oxytocin infúzió adása megfontolandó.

6. Babánknak csúcsfeje lett. Elmúlik ?

Válasz: 4-5. napra elmúlik. A koponya a kitolási szak során “konfigurálódik”, amely azt jelenti, hogy a csontok egymáson kissé elcsúsznak. Így a koponya körfogata lecsökken és könnyebben átcsúszik a medence csontjai között, eközben az elöl fekvő része ödémássá ( dagadttá) válik, mely nyomtalanul felszívódik.

7. Minden esetben végeznek gátmetszést ?

Válasz: Első szülés esetén általában végzünk. DE ez mindig individuális ( azaz egyéntől, babamérettől függő, ill. van-e siettető körülmény, szívhang eltérés, stb.) . Nagy mértékben függ a szülésvezetés módjától is. Pl. szülőszéken csak nagyon ritkán végezzük. Ettől a kis metszéstől nem kell félni (mindössze: 2-3 cm) , nélküle “összevissza” repedhet a gát, és későbbiekben széklet- és vizelettartási rendellenesség alakulhat ki.
Gyógynövényes, illóolajos krémmel, búzacsira olajjal lehet a gátat a szülés előtt több héttel (36.-tól) is tágítani , lazítani, felkészíteni az episiotomia nélküli szülésre. 3-9 óra irányába oda-vissza ívben óvatosan kell masszírozni a gátat. Az első ujjperccel kíméletesen kell végezni a gyakorlatot, ha fáj , le kell állni . 36. hét előtt nem szabad végezni , mert koraszülést indukálhat!
Az egyik műtősnőnk mutatott egy készüléket, mely egy felfújható labdából állt. Afrikai nők szülésre felkészítéséhez fejlesztették ki, mivel itt akkor van esélye az egészséges életre a nőknek, ha spontán, sérülés nélkül szül 5-6 gyermeket. Itt a legnagyobb az anyai-magzati halandóság, a szülési sérülések miatt. Ezt a ballont a hüvelybe kell betenni a 36. héttől és egyre nagyobbra felfújni, majd kinyomni.
Incontinentia esetén is használható. Lehet, hogy ez a legjobb megoldás ?

8. Férfi fogamzásgátlás?

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e a férfiaknak valami fogamzásgátló tabletta vagy injekció? Tud-e Ön ilyesmiről? És ha igen hogyan lehet kérni, és hol célszerü, milyen árban van? Mi ezt átbeszéltük és a párom is tudja, hogy mennyit szenvedtem e miatt és belemenne, ha lenne ilyesmi.  Az interneten olvastam róla, de friss hírek nincsenek csak öt éves adatok és nem írják hol lehet kérni. Ha tudna segíteni megköszönném!

Válasz: Kedves Tímea !
Sajnos nem tudok én sem megfelelő gyógyszerről. Az egyik előadáson hallottam a ffiaknak adható gyógyszerről, de egy nagy hibája volt. !! Megszűnt a libidójuk a fiúknak. Vagyis már nem is akartak sexuális életet élni, és így az erekciójuk is csökkent.
A hagyományos óvszerről viszont nem szabad elfeledkezni.!  Vannak újítások e téren is pl. ízesített, színes, foszforeszkáló, dörzsis, ultravékony, stb. fajták.
Az alkati tényezőre visszatérve: nem a “külcsin”, hanem a “belbecs” számít !
Új hir: az urológián a férfi sterilisatiot 14.000-40.000 Ft-t vállalják .

Spermiumok elektronmikroszkóppal nagyítva

Férfi fogamzásgátlás lehetőségei

Újabb lehetőségek:

  • sperma kapcsoló ( melyet a sperma vezetékre “szerelnek” rá kb. 30 perces operációval. Fél év után nincs spermium az ejakulátumban. 🙁 , visszakapcsolva ismét jöhetnek a gyermekek).
  • Ondó vezeték szilikon dugó, megakadályozza a sperma kijutását a sperma vezetékből (nehéz eltávolítani, gyakorlatilag végleges).

 

Üdv.: dr. Bata

9. Mi okozhatja a gyakori gombás hüvelygyulladást?

A hüvelygyulladás miatt fordulnak a leggyakrabban a nők a nőgyógyászhoz. Szinte népbetegség. Nagyon sok irodalma van. Visszatérő gombás folyás esetén a következőket szoktam tanácsolni betegeimnek:
Csökkentség a cukorbevitelt ! Fogyasszanak tejtermékeket, kaukázusi kefirt, stb. Pamut fehérneműt viseljenek! Naponta 2x is váltsák és magas hőfokon mossák , vagy vasalják. Candida elleni diéta is létezik, de szerintem a normál hüvelyflórát kell helyreállítani, ezért én tejsavas öblítéseket, ill. spec. kúpokat szoktam javasolni. Életmódban rendszeres mozgás, teljes kiőrlésű, rostdús étrend, összetett szacharidok fogyasztása javasolt.
Ha nem segít akkor meg kell nézni a pácienst vagy a partnert cukorbetegség irányában, éhgyomri és étkezés utáni vércukor vizsgálattal.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com