2. A szülés folyamata


II. Kitolási szak

Ez a legveszélyesebb, legnehezebb, legfelemelőbb, legboldogabb szakasza a szülésnek!

Eltűnt méhszájtól az újszülött megszületéséig tart. Először szülőknél kb. ½-1 óra, másodszor szülőknél 15 perc – ½ óra. EDA fájdalomcsillapítás esetén ezek az értékek megduplázódhatnak.

A méh összehúzódások „tarajosodnak”, azaz egyre erősebbek és elhúzódóbbak lesznek. A koponya elvégzi belső forgását, azaz a haránt átmérőből átfordul a hosszanti átmérőbe, eközben áthalad a medence szűkületén, és megjelenik a szeméremrésben, majd fogva marad. A medence izmai egymáson elcsúsznak, helyet engedve a magzati koponyának, és a hüvellyel együtt egy csövet alkotnak. A gát megfeszül a koponya nyomására, majd a „tolófájások” egyre erősebb, sürgetőbb hatására a fejcsúcs megjelenik, a tarkó a szeméremcsont alá forog és megtámaszkodik, majd a gát felé felemelkedik és megszületik.

A vállaknak is át kell jönni a medence bemenetén és elvégezni a forgását, mint a koponyának, éppen ezért a fej az anya jobb oldali combja felé fordul.

Ezután a mellső váll támaszkodik meg a szeméremcsont alatt, majd a hátsó váll a gát felé.

Még egy kis nyomás és kicsusszan az újszülött.

A magzatnál a koponya áthaladása, majd a vállak megszületése a legnehezebb, mivel ezek csontosak.

A természet segít az áthaladásban:

–       a koponyacsontok egymáson elcsúszhatnak, csúcsosodik a picur feje;

–       vállak képlékenyek, mozgathatóak, ha véletlenül a kulcscsont eltörik, az nyomtalanul gyógyul (zöld gally törés);

–       az anyai kötőszövetek, inak és tartó szalagok a terhesség végére hormonhatásra fellazulnak, tágulnak az anyai medence csontjai is.

Itt kell említést tennünk a gátvédelemről. Mindegyik szülésznőnek és szülésznek  tanítják a gátvédelem hasznosságát. A szülészeti osztály gyakorlatában ezt a tudást viszont nem mindenhol alkalmazzák, és pl. meg sem próbálnak gátmetszés nélkül szülni az első vagy a többedik hüvelyi szülésnél. A szülés után látható a különbség: az egyik anyuka szalad és van, a másik biceg (bár ez függ a varrás módjától is).

A szülészorvos és a szülésznő közös munkája a kitolási szak vezetése. Amerikában, a skandináv országokban a szülészorvos vezeti a kitolási szakot. Európában főleg a szülésznők vannak a gátnál, és az orvos segít. Angliában, Hollandiában orvoshiány és tradicionális okok miatt a szülésznők látnak el mindent, csak komplikáció esetén hívnak orvost.  Magyarországon általában a koponya kigördülését a bába asszisztálja, míg az orvos az anya mellől irányítja a szülőnő nyomását, és sz.e. elvégzi az érzéstelenítést és a gátmetszést.

Ha magzattal vagy az anyával probléma van, akkor a gátmetszés szükségessége nem kétséges, mivel ezzel egy gyorsabb, probléma mentesebb születést érünk el.

Ha minden ideális (magzat és anya állapota jó, nincs magzati téraránytalanság, nincs anyai anatómiai eltérés, szűkület) és a szülőnő kooperációja is megfelelő, akkor véleményem szerint akár az első szülésnél is lehet gátvédelemben szülni.

Kapcsolódó fontosabb kérdések:

Nagy misztifikációja van a gátvédelemnek, de mi a lényeg?

–       lassan óvatosan, mm-ről mm-re kell kiengedni a magzati koponyát;

–       sok síkosító, csúszást és gördülést segítő folyadékot, olajat, zselét kell a kobakra kenni, hogy gyorsabb legyen a folyamat;

–       jó fájásoknak kell lenni, vagy kelteni pl. Oxytocin adásával;

–       a nyomást szakaszosan kell folytatni, pihegésekkel, huhogásokkal megszakítva;

–       a gátat folyamatosan kell masszírozni, segítve az elvékonyodását és tágulását;

–       NAGY-NAGY türelemre van szükség.

Ha a gátvédelmes szülésnél a fentiek szerint járunk el, kicsit hosszabb a kitolási szak, de a gyermekágyban sokkal könnyebben lehet mozogni, ülni, tisztálkodni, és nagyon pozitív sikerélményt ad a szülőnőnek.

Milyen szülési helyzetet lehet választani?

A legtöbb helyen még mindig csak “hagyományos” szülőágyakon lehet szülni, vízszintes pózban. Pedig ősanyáink és a mai természeti népek is a függőleges vertikális helyzetet preferálják. Gödör felett guggolva, fába, kötélbe csimpaszkodva szülnek. A legtöbb osztályon megteremtik a lehetőséget az alternatív szülési módokra.

Mivel lehet előkészülni a szülésre ?

–       Legfontosabb: a türelem;

–       Bizalom az orvos és szülésznő iránt, akik mindent megtesznek értünk és magzatunkért;

–       Ismerjük meg a szülőszobát és az ott dolgozókat, a helyi protokollokat,

–       Ismerjük meg a szülés lefolyását;

–       Kérdezzünk az orvostól és a szülésznőtől bátran. A bizonytalanság szorongást okoz, mely növeli a fájdalomérzetet;

–       Érdemes gátmasszázst végezni a 36. héttől 3-9 óra irányban: óvatosan a mutatóujjat a hüvelybe vezetve (2-3cm-re), a gátra gyakorolt nyomással 10-10 perceket naponta masszírozni. Használható hozzá egyszerű búzacsíra-, olívaolaj, de van speciális gyógynövényes masszázsolaj is. Ezeket a szüléshez is vigyük be, ott is jó szolgálatot tehetnek.;

–       Használjunk homeopathiát, illat-, aroma th-t, illatgyertyát, stb.

–       Hozzuk be kedvenc CD-nket, amivel relaxálni tudunk.

–       A szülés a “hagyás művészete” : hagyjuk magunkat átengedni a szülés folyamának, fájdalmának, örömének – ne ellenkezzünk.

 

Megszületett a gyermekünk,  innét kezdődik a lepényi szakasz.

Folytatás itt!

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvos-beteg kapcsolatot vagy az orvosi vizsgálatot. A GYNOFAM Kft. mindent megtett azért, hogy az itt közölt információk pontosak és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal ezen információk használatából adódó, bármilyen káresemény bekövetkezéséért.)


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com