Egypár újdonság (CYNTECT, HPV, méhszájdaganat)


Egypár újdonság (CYNTECT, HPV, méhszájdaganat)

2 hete a citológiai vizsgálatainkat végző cég (Medserver KFT) kongresszusán vettem részt Budapesten. Több érdekes előadást hallottam.

CYNTECT Plus

A CYNTECT Plusz festési eljárás kiemeli a kóros sejteket, szöveteket!

1. Bemutatták, hogy mennyire segíti munkájukat az újonnan bevezetett CYNTECT Plusz vizsgálat. Mint a mellékelt képen is látható, ennél szinte “kiugranak” a barna színnel festődő kóros sejtek és szöveti részek. Citológus orvosokkal és asszisztensekkel tesztelték a módszert. Ugyanazon szöveti metszetet és citológia keneteket hagyományos, illetve CYNTECT Plusz immunfluroescens festéssel is elláttak, majd értékelniük kellett a keneteket. Meglepően több kóros mintát ismertek fel az orvosok másodszorra. Az új módszerrel  akár a régi, már értékelt mintákat is meg lehet festeni, hátránya, hogy meglehetősen drága még. (Rendelésünkön kérhető az új módszerrel történő citológia értékelés, ára:vizsgálati díj +8000 Ft)  Több új módszer áll kifejlesztés alatt, ezek várhatóan olcsóbbak lesznek.

2. A méhszájdaganatok szűrésénél az újabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ha a hagyományos citológiát kiegészítjük HPV HR, (magas kockázatú)  vírus vizsgálattal,és negatív eredményt kapunk, akkor elég évente 1x rákszűrést, és 5 évente ismételt HPV + cytológiát végezni.  (22 év alattiaknál nem érdemes HPV vizsgálatot csinálni, mert az esetek nagy részében az immunrendszer 2-3 év alatt eltünteti a kóros vírusokat.) Pozitív HPV HR infectio esetén viszont CYNTECT Plusz és szorosabb citológia kontroll  javasolt!

3. Külföldi közlemények a rosszindulatú méhszájdaganatok új csoportját írják le. Szokványos esetben a daganat általában 10 év alatt fejlődik ki, vagyis időben ki lehet szűrni. Újabban fiatal, 25-29 éves lányoknál, akiknek gyengébb az immunrendszere, a HPV fertőzések már 1-2 éven belül kialakítják a rosszindulatú méhszájdaganatot! Ez az új tény is alátámasztja, hogy a HPV elleni védőoltásra szükség van. Időben beadva 98%-ban megvéd a méhszájdaganatot és condylomát okozó HPV fertőzésektől.  Rendelésünkön már elérhető a legújabb, 9-féle HPV elleni védőoltás (valamint továbbra is az eddig adott, 2 és 4 komponensű HPV védőoltások is ), amit már a 11 évesek is megkaphatnak. Emellett igen fontos a szexuális élet kezdése után a már fiatal korban elkezdett rendszeres rákszűrés!

HPV vírus képek az internetről:

HPVviruskep hpvvirus2 hpv viruskep hpv-yellow-orange

Írta: Dr. Bata Barnabás | 2016.06.09. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat, Regisztrált pácienseinknek | Címkék: , , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com