Laparoscopos teljes méheltávolítást végeztünk Siófokon!


Laparoscopos teljes méheltávolítást végeztünk Siófokon!

Hosszú előkészületek után 2016.06.23-án sikeres laparoscopos teljes méheltávolítást végeztünk Siófokon, az új műtői blokkban. A Szent István Kórházból érkező dr. Horányi Dániel  főorvos, dr. Fenyőházi Jenő osztályvezető főorvos és dr Szabó Imre segített a műtétben.

43 éves páciensemnél visszatérő, vérszegénységet okozó myomás méhelváltozás és alhasi fájdalom volt a fő panasz.  A műtét nem igényelt különösebb előkészítést. A tiszta műtéti idő 2 óra volt, ami kicsit soknak tűnik, de nagyobb gyakorlattal ez jócskán lecsökkenhet. A vérveszteség viszont minimális volt, hiszen a nagyítás miatt a legkisebb vérzéseket is időben, gyorsan tudtuk csillapítani. A méhet a hüvelyen keresztül távolítottuk el.

Az új műtői blokkban nagyon jó, hatékony Olympus műszereket tudunk használni. Az egyszerűbb, kisebb és bonyolultabb – hosszabb nőgyógyászati műtétekhez egyaránt fontos a jó műszer.  Azonban “ez a műtét nem jöhetett volna létre”, ha  az István kórházból nem kapunk kölcsön egy olyan speciális, nélkülözhetetlen műszert (ami kb. 1,5 M Ft-ba kerül), mellyel a műtét során a méhet mozgattuk. Enélkül viszont további műtéteket nem tudunk végezni…..  Jelenlegi gyakorlati tudásunk alapján laparoscopos részleges méheltávolítást és myomák eltávolítását is el tudnánk végezni, de ezen műtétekhez is hasonló drága műszerre lenne szükségünk ( szintén kb. 1,5 MFt). A laparoscopos eljárás kedvezőbb gyógyulást biztosíthat méhtest daganat eltávolítás után is; a kövérebb betegek minden hasi műtétje a hasi sebek gyógyulása miatt kritikus, ennél a módszernél a kisebb műtéti seb jobban gyógyul. Emellett a  műtéti hegeknél ritkábban alakulnak ki hasfali sérvek, műtét után gyorsabban felépülnek a páciensek. A korábbi hasi műtétek után kialakuló összenövéseket is feloldjuk a laparoscoppal, így kevesebb lesz a műtét utáni fájdalom.

A páciensünket műtét után 6 órával már mobilizálni tudtuk és a 3. napon csak azért nem engedtük haza, hogy bármely problémát időben tudjunk észlelni, kezelni. Jelenleg teljesen panaszmentes. A hason csak 4 apró bélyegnyi ragasztást lehet látni.

Ha sikerül a menedzsmentet  meggyőzni a beszerzésről, vagy támogatót szerezni, akkor további hasonló korszerű műtéteket tudnánk végezni.

Köszönöm a bizalmat a beteg részéről, kollégáinknak , nővéreknek és a segédszemélyzetnek pedig a segítséget!

rajzolva 501

Írta: Bata Barnabás | 2016.06.28. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Nőgyógyászat | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com