Már 2 db HPV elleni oltás is elégséges?


Már 2 db HPV elleni oltás is elégséges?

A CDC, az Amerikai Járványügyi Központ  igazgatójának közleménye szerint a korábban ajánlott három helyett két védőoltás is elég 11-14 éves korban a nemi úton terjedő és többféle rákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen. Ennek a korosztálynak két, legalább hat hónap különbséggel beadott HPV-oltás is “biztos és tartós” védelmet nyújt a HPV-okozta rákbetegségek, köztük a méhnyakrák ellen. Tom Frieden úgy véli, az új ajánlás több amerikai fiatal számára teszi elérhetőbbé, elfogadhatóbbá a védőoltást.

A nagyobb gyerekek és a fiatal felnőttek (15-26 évesek) esetében továbbra is három vakcinát tart szükségesnek az amerikai betegségmegelőzési központ.

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, a vírus a legtöbb rákhalálozást okozza a nők körében világszerte. Mivel szemölcsöket is kiválthat a nemi szerveken és rákot okozhat a szájüregben, a hímvesszőn és a végbélben is, a védőoltást mindkét nemnek ajánlják.

Az Egyesült Államokban 11-12 éves korban ajánlják a védőoltást, még időben ahhoz, hogy a nemi élet megkezdése előtt védetté váljanak a papillomavírussal szemben. Az ajánlás ellenére a lányok kétötöde és a fiúk háromötöde nem kapja meg a vakcinát.

Az Egyesült Államokban évente 27 ezer embert diagnosztizálnak HPV-vel összefüggésbe hozható rákbetegséggel.

(Inforádió)images

Már két oltás is elég a HPV ellen?

Latin-angol rövidítések és orvosi kifejezések magyarázata

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com