Mi az a fetoszkópia?


Mi az a fetoszkópia?

A fetoszkópia egy régi módszer, mely során a méh üregébe, vagy a burok közelébe optikát-megvilágítást juttatnak be, és fotó-videó felvételeket készítenek a méhben fejlődő embrióról, magzatról, fetuszról. Hasonlít a laparoscopiára.

IMG_20160628_2_21

Virtuális fetoscopos UH arc kép

IMG_20160628_2_9

HD Live UH kép

Régebben  a fetoscopot csak diagnosztikus célból használták (pl. hány magzat van, van-e tényleg fejlődési rendellenessége, stb.), de ezt a feladatot az új, nagy teljesítményű 4D ultrahang készülékek átvették.

Manapság az eszközökkel operációt végeznek, segítségével speciális betegségeket még méhen belül meg lehet gyógyítani:

– Méhen belüli magzatnál rekeszsérv esetén a hasi szervek (máj, bél) a mellkasba nyomulnak, így a tüdő nem tud kifejlődni. Megszületést követően a csökevényes, pici tüdő miatt nem tud lélegezni az újszülött.  Fetoscoppal a magzat száján keresztül a légcsőbe egy “dugót” tudnak behelyezni, így a tüdőben termelődő folyadék kitágítja a tüdő hörgőit, és így már nem lesz baj a születéskor. Természetesen ez egy nagyon nagy rizikóval járó műtét, maga a betegség műtét nélkül viszont halálos kimenetelű .
– A Pécsi Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján is alkalmaznak fetoscopot pl. egypetéjű iker gyerekeknél előforduló rendellenesség megoldására. Az ikrek méhlepényei között egy összekötő ér van, emiatt az egyik lepénybe több tápanyag (vér) kerülhet, mint a másikba. Az egyik iker baba túl nagyra fejlődik, a másik viszont súlyban elmarad. Megszületéskor mindkettővel problémák lesznek, ezért a terhesség során folyamatosan UH-gal kell követni az ikreket, szükség esetén császármetszéssel időben megszülettetni őket. Azonban ha korábban fetoscop segítségével lézerrel a két lepényt összekötő eret szétvágjuk, akkor mindkét magzat jól tud fejlődni, és talán tovább tudnak az anyaméhben maradni.
– Próbálkoznak ajakhasadékok méhen belüli operációjával is, mivel a sebek sokkal szebben, heg nélkül gyógyulnak.

IMG_20160628_2_28

Megállapítható a magzat neme is…?

magzat2


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com