Ultrahangos emlőszűrés vagy mammographia?


Ultrahangos emlőszűrés vagy mammographia?

Élete során minden tizedik nőnél várható emlődaganat kialakulása, ám a rettegett betegség szűrhető.

A Tisztiorvosi Szolgálat 45 év feletti nőknél 2 évente szervez mammographias vizsgálatot, ennek során levélben hívják fel a hölgyek figyelmét a szűrés időpontjára, és az eljutást is központilag segítik. A daganat azonban fiatalabb korban is jelentkezhet! Praxisomban 2016-ban 3 fiatal, 40 év alatti páciensnél találtunk rosszindulatú emlődaganatot. Az egyiknél 16 hetes terhesként fedeztük fel a képletet. A pontos diagnózishoz egyéb okok miatt csak a 30. héten jutottunk, amikorra már nyaki és hónalji áttétet is találtunk.

A röntgensugár áthatol az emlő szövetein, illetve a szövetek sűrűségének megfelelően elnyelődik. Mammográfiával elsősorban a mikrokalcifikációt tudják észrevenni, ami bizonyos emlődaganatok korai szakaszában fordul elő. Ha pozitív, gyanús elváltozást észlelnek, kiegészítésképpen emlő ultrahangvizsgálatot végeznek.

Fiatal nők emlője sokkal feszesebb, sűrűbb, ezért a sugár nem tud olyan jó képet adni. Náluk UH-os vizsgálattal tájékozódnak. Szintén UH-gal vizsgáljuk az emlőt a 2-évente végzett mammográfiás szűrések közti időszakban. emlo-anatomiaja

Az emlő ultrahangvizsgálata időigényes (a 2 emlő teljes áttekintése hosszabb ideig tart), páciens-, gép- és orvosfüggő, vagyis nagy tömegek szűrésére nem alkalmas. Viszont pontosabb képet ad a mammográfiával már  megtalált, körülírt elváltozásokról. Segítségével megmondható, hogy a elváltozás közepén folyadék (cysta) vagy sejtek találhatóak, emellett az érszerkezetből is következtethetünk a képlet típusára. A képlet elaszticitása, összenyomhatósága is különböző lehet, ez egyes készülékekkel mérhető is. Ezáltal a rosszindulatú vagy jóindulatú elváltozások elkülöníthetők.  A mintavételt is UH-vezérléssel végzik.

Nagyon fontos, hogy a hölgyek minden hónapban a menstruáció után tapintsák át mellüket, és bármilyen csomó, elváltozás esetén keressék fel orvosukat!

emlot-hogyan-kell-vizsgalni

Lásd további cikkeinket! Önvizsgálat dia. Mikor ne szoptassunk?. ANTSZ állásfoglalás a mammographiáról.

Írta: Bata Barnabás | 2017.01.18. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Nőgyógyászat, Ultrahang diagnosztika (2D-5D) | Címkék: , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com