Műtét előtti teendők!


Műtét előtti teendők!

Minden páciensnél egyéni kivizsgálásra van szükség.

Az összefoglalóban azokat az  általános vizsgálatokat sorolom fel, amelyek a siófoki kórházban szükségesek, más kórházakban eltérő kérések lehetnek érvényesek.

Kis műtétek (1 napos) 10- 15 -30 perces műtétekről van szó

muszerek

Műszerek kis és nagy operációkhoz

Interruptio (terhességmegszakítás), curettage (küret), fractionalt abrasio, loop conisatio, electrocoagulatio, condyloma eltávolítás, polyp eltávolítás,  Bartholin cysta és abscessus eltávolítás, hymen incisio, kisajak plasztika műtétek általában 1 napos ellátásban operálhatók.

A műtétre felkészüléshez szükséges:

45 év alattiaknak : vérkép, általános vizeletvizsg,  vércsoport meghatározás

45 év felettieknek: vérkép, általános vizeletvizsg,  vércsoport meghatározás + Protrombin , véralvadás vizsgálat, Mellkas Rtg, EKG

A laborbeutalókat a nőgyógyászati szakrendelésen kaphatják meg, de egyes háziorvosok is kiállítják. (Ez nem feladatuk, a kivizsgálás a műtő osztály feladata.) A laborvizsgálatok is előjegyzés alapján történnek. Az előjegyzési idő 4-5 hét, ezért időben kell időpontot kérni a laborba! Soron kívüli bekerülés nem lehetséges. A laboreredményeket kinyomtatva kell az altatóorvosnak bemutatni az altathatósági vizsgálatkor.

A műtét előtti nap éjféltől ne egyen, ne igyon, ne dohányozzon, ne rágózzon, ne kávézzon, ne teázzon!

A műtét napján reggel minél kevesebb (1 korty) vízzel vegye be az állandó gyógyszereit, (kivéve azokat, amelyek nem szedhetők aznap – vércukor csökkentők, vérhigítók, stb.)  Reggel  7.00- 7.30-kor kell jelentkezni a siófoki nőgyógyászati osztályon a 3. emeleti irodánál.  A magánrendeléses leletet, beutaló papírt, vizsgálati leleteket, személyi adatokat, (TAJ, lakcímkártya), laboreredményeket, engedélyeket kell itt leadni. Felvétel után már az osztályon írják meg az ápolási dokumentációt a nővérek/szülésznők, én pedig vizit után írom meg a kórlapot. Általában délelőtt megtörténik az operáció, de néha kora délutánig is elcsúszhat. A műtétet követően már a szobában történik az ébredezés, majd 2-3 óra múlva haza lehet menni (ált. 4 óra körül).  A zárójelentést vagy a nővérek, vagy én adom oda távozáskor.

Az étkezés nem tartozik bele a kórházi ellátásba egy napos ellátás során!

Otthon 2-4 héttel későbbi időpontot kell kérni a magánrendelésre, ahol kontroll vizsgálat történik. A vizsgálat előtt pár nappal kérem, küldjenek nekem SMS-t, hogy a szövettani eredményt is vigyem a rendelésre! A továbbiak az eredményektől függenek.

Nagy műtétek ( 2- több napos bennfekvés)

Nagy méretű myoma eltávolítása

Kb. 1 kg-os myoma hasi eltávolítása

Laparoscopos , hysteroscopos operációk : átjárhatósági vizsgálat, myoma-, cysta eltávolítás, endometriosis égetés, chromopertubatio, összenövés oldása, részleges vagy teljes méheltávolítás laparoscopos technikával stb.,

Plasztikai operációk: hüvely -,  nagyajak- plasztika, hasfali – hüvelyi heg plasztika,

Laparotomiak: hasi feltárásból myoma eltávolítás,  kürt , petefészek és méheltávolítás, hüvelyi méheltávolítás. Kiterjesztett méheltávolítás speciális esetei.

  • Szükséges vizsgálatok : vérkép, általános vizeletvizsg. , vizelet üledék,  vércsoport -meghatározás, süllyedés, CRP, Protrombin/véralvadás vizsgálat, vércukor,  Na, K, Karbamid, Kreatinin, GOT, GPT, GGT, Bilirubin,  Mellkas Rtg (nem mindhez kell), EKG.

A laborbeutalókat a nőgyógyászati szakrendelésen kaphatják meg, de egyes háziorvosok is kiállítják. (Ez nem feladatuk, a kivizsgálás a műtő osztály feladata.) A laborvizsgálatok is előjegyzés alapján történnek. Az előjegyzési idő 4 hét, ezért időben kell időpontot kérni a laborba! Soron kívüli bekerülés nem lehetséges.

Műtét előtt az 1 hónapon belüli labor- és egyéb vizsgálatok eredményeivel, valamint a tervezett operációról szóló lelettel  (magánrendelési lelet) altatóorvoshoz kell menni.  Jelenleg hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken 12.00-14.00 között a III. emeleti Urológia szakrendelésen van lehetőség a vizsgálatra (hátsó épület).  A kartonozóban előtte be kell iratkozni, adatokat be kell diktálni.  Ha az aneszteziológus szakorvos valami problémát, további vizsgálatot tart szükségesnek, azt, kérem, tudassa velem, valamint háziorvosával is.

A műtét előtti napon 10.00- 11.00-kor kell jelentkezni a siófoki nőgyógyászati osztályon a 3. emeleti irodánál. Itt kell leadni a magánrendeléses leletet, beutaló papírt, altatóorvosi véleményt, vizsgálati leleteket, személyi adatokat, (TAJ, lakcímkártya), laboreredményeket, engedélyeket. Felvétel után már az osztályon írják meg az ápolási dokumentációt a nővérek/szülésznők, az osztályos felvételes orvos pedig megírja a kórlapot. Általában déltől nem szabad enni, éjféltől inni sem!

Általában másnap délelőtt történik az operáció. A műtét időpontja nem fix, egyéb külső tényezők módosíthatják , mint pl. egy császármetszés vagy egy méhen kívüli  terhesség sürgős operációja.  A műtét  rendszerint 30- 180 percig tart, utána általában az “őrzőben” ébredezhet, majd másnap reggel kerül vissza a saját kórtermébe. Naponta ellenőrzöm a gyógyulást, ettől függően mehet majd haza. A zárójelentést vagy a nővérektől, vagy tőlem kapja meg hazabocsátáskor.

Otthon 4-6 héttel későbbi időpontot kell kérni a magánrendelésre, ahol kontroll vizsgálat történik. A vizsgálat előtt pár nappal kérem, küldjenek nekem SMS-t, hogy a szövettani eredményt is vigyem a rendelésre! A továbbiak az eredményektől függenek.

 

További kérdés esetén forduljon hozzánk!

dr. Bata Barnabás és munkatársai

 

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com