A rézgyöngy spirálról … Olvasói levélre válaszolva


A rézgyöngy spirálról … Olvasói levélre válaszolva

“Tisztelt Doktor Úr!

Fogamzásgátlással kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Korábban Gestomix nevű tablettát szedtem, fájtak tőle a lábaim, valamint szívbillentyű problémám is van, így úgy döntöttem, hogy nem szedem tovább.

  • Jelenleg óvszerrel védekezünk, nem is lenne vele probléma, de sajnos múltkor kiszakadt, esemény utáni tablettát kellett alkalmazni, amitől szintén fájt a lábam. További ilyen esettől tartva nézegettem, milyen lehetőségek vannak még fogamzásgátlásra.
  • Hormonmentes spirálra gondoltam először, de olvastam, hogy nem valami hatékony. Mostanában jelent meg rézgyöngy néven szintén hormonmentes eszköz, de erről sok mindent nem találtam.
  • Esetleg a Doktor úrnak van tapasztalata a rézgyöngy hatékonyságát illetve kockázati tényezőit illetően?
  • Érdeklődnék, hogy a hormontartalmú spirálok miben különböznek a fogamzásgátló tablettáktól? Okozhatnak-e trombózist, valamint attól is fájnának-e a lábaim?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
B. T.”


Kedves T.!

A rézgyöngy a legújabb méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Újdonság benne az, hogy egy “emlékező” orvosi fém drótra vannak felfűzve a gyöngyök. A szál egyenes felhelyezését követően, már a méh üregében, melegre összekunkorodik,  és gömb formát vesz fel. Elvileg nem irritálja annyira a méh falát, mint a régebbi típusok, és kevesebb vérzési rendellenesség fordul elő.

Hatékonysága ugyanolyan, mint a korábbi típusoknak, lsd korábbi cikkemet. Egyelőre nincs vele sok tapasztalatom, kongresszuson és referálón találkoztam vele, 1-2 darabot helyeztem eddig fel. Majd eldől, áldoznak-e többet erre a termékre a nők vagy sem. 5 évig lehet fent a spirál a méh üregében.

A hormontartalmú spirálokkal sok éves tapasztalatom van. A spirálban lévő hormon nagyon kevés, szinte csak a méhre hat. Visszeres és trombózisos páciensek is használták, nem volt tőle panaszuk. (Természetesen ilyen esetben mindig fokozott körültekintés szükséges.) Csak gesztagen hormont tartalmaz, amit pl. dohányosoknál is alkalmazhatunk fogamzásgátlásra.
A trombózist elsősorban a tablettákban lévő ösztrogén összetevő okozza. Ezért csökkentik a tabletták hormontartalmát, és ezért szoktam elsőként mindig a legkisebb dózisú fogamzásgátlót felírni.

Esetedben  elsősorban a jó minőségű óvszer használatát javaslom.

Üdvözlettel

dr. Bata Barnabás


A cikk megírása óta felhelyeztem az első rézgyöngy méhen belüli eszközt.

Tapasztalataim:

  • egyszerű a felhelyezése;
  • vékony az eszköz, nem okoz fájdalmat;
  • utána minimális fájdalmat jelzett csak a páciens;
  • könnyű a beszerzése, gyorsan válaszolnak a megrendelőknek, 2 nap alatt kiszállítanak.

Újdonság elsőre nagyon tetszik, reméljük olcsóbb lesz későbbiekben.

Írta: Bata Barnabás | 2018.07.14. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com