A sürgősségi fogamzásgátlásról


A sürgősségi fogamzásgátlásról

A nyári időszakban, főként a fesztiválok idején ugrásszerűen megnövekszik az esemény utáni tabletták forgalma. Bár egyre több felvilágosító kampányt szerveznek a biztonságos fogamzásgátlással kapcsolatban, sajnos mégis újra meg újra szükség van a sürgősségi fogamzásgátló tablettákra is.  Alább 5 pontban foglaljuk össze a legfontosabb ismereteket ebben a témában:

  1.  A fogamzásgátló gyógyszert a védekezés nélküli szexuális együttlétet vagy óvszersérülést követően általában 72 (de akár 160!) órán belül kell bevenni.  Lehetőség szerint minél hamarabb, de annyira nem kell rohanni, hogy hajnali 4-kor felcsengetjük az ügyeletet  – ismétlem, 72 órán belül! 
  2. Nőgyógyászati rendelésre, háziorvoshoz vagy üdülőorvosi rendelésre mehetünk a receptért. TAJ számot, igazolványt vigyünk magukkal.
  3. A tabletta beszedése után fejfájás, hányinger, vérzési rendellenesség (korábban jelentkező, nagy mennyiségű vérzés), rossz közérzet fordulhat elő.
  4. Nem 100 %-os az eredményessége, és nem véd a nemi betegségektől sem! (lásd. Pearl index cikket)  Vérzéskimaradás esetén terhességre gondolni kell!
  5. Nemi erőszak esetén értesíteni kell a hatóságokat. 

Ma érkezett egy kérés hozzám:

“Kedves Doktor Úr!
A vizsgálat során esemény utáni fogamzásgátló gyógyszer felíratását is szerettem volna kérni. A gyógyszerre szeptember első napjaiban lesz majd szükségem. Kérdésem, hogy fel tudja-e nekem írni a gyógyszert a vizsgálatot megelőzően, augusztus hó folyamán. Jobban szeretném a receptet az esemény előtt a kezemben tudni :). Köszönettel: …”

Még egyszer hangsúlyozom, az “esemény utáni tabletta” nem fogamzásgátló módszer. Arra való, hogy ha véletlenül, az ösztönöknek engedelmeskedve, odafigyelés nélküli szex történt, megelőzzük az esetleges terhesség megmaradását. A szexualitás az élet egyik fontos területe, de, mint mindent, ezt is felelősséggel, a saját!!! és a másik testének tiszteletben tartásával kell művelni.  Gondolkodjunk mielőtt cselekszünk, készüljünk fel időben megfelelő fogamzásgátló módszerrel pl. gumióvszerrel!

Fiatalok HPV fertőzése nagyon gyakori

Írta: Bata Barnabás | 2018.07.17. | Kategória: Cikkek, Nőgyógyászat, Oktatás | Címkék: , ,

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com