Szoptatási irányelvek


Szoptatási irányelvek

A Siófok Városi Kórház szülészeti és újszülött osztálya azon dolgozik, hogy az édesanyák sikerrel kezdjék el szoptatni az újszülött gyermeküket, és a később felmerülő problémák megoldásában is segítséget nyújtsunk.

Osztályunkon alkalmazzuk a „10 lépés a sikeres szoptatáshoz” UNICEF-WHO ajánlást, és betartjuk a Nemzetközi Kódexet.

  1. Dolgozóink, a nővérek és az orvosok tisztában vannak a kizárólagos szoptatás, az anyatejes táplálás előnyeivel, és gyakorlati segítséget tudnak nyújtani a szoptatásban. Kórházunk rendelkezik írásos szoptatási irányelvekkel, folyamatos oktatás keretében képezzük dolgozóinkat.
  2. Az osztály 24 órás „rooming-in” rendszerben működik, az édesanya megtanulja gyermeke jelzéseit, köztük az éhség jeleit, gyorsabban kialakul a kötődés, így lehetőség van a korlátozás nélküli, igény szerinti szoptatásra.
  3. A várandósokat védőnők által szervezett oktatás keretében, az ambulancián és a terhespatológiai osztályon felkészítjük a szoptatásra, ismertetjük velük az anyatej jótékony hatását, a mesterséges táplálás hátrányait, a szülőszobai bőrkontaktus és a 24 órás „rooming-in” fontosságát.
  4. A szülőszobán töltött első 2 órában hozzásegítjük az anyákat ahhoz, hogy újszülöttjeiket mellre tehessék, és a babák első tápláléka az emlőből szopott colostrum legyen.
  5. A császármetszéssel születetteket igény szerint először az apa mellkasára, majd az anya meztelen mellkasára helyezzük az első 30 percben.
  6. Minden édesanyát megtanítjuk a kézi fejésre. Amennyiben az újszülött valamilyen okból nem tartózkodhat az első napokban az édesanyja mellett,  megtanítjuk a kézi fejés technikáját, hogy a tejprodukciót beindítsák és fenntartsák. Sterilizált fejőpoharakat biztosítunk, a lefejt anyatejet névvel ellátva az anyatejes hűtőben tároljuk.
  7. Csak orvosi indikáció esetén adunk a csecsemőknek más táplálékot, pohárból.
  8. Osztályunkon nem ajánljuk cumi és cumisüveg használatát, lehetőség szerint a bimbóvédőt sem. Ezek elronthatják a baba szopási készségét, megzavarják a természetes szopási folyamatot.
  9. Azok az édesanyák, akik a teljes körű felvilágosítás után úgy döntenek, hogy nem kívánják gyermeküket szoptatni, megtanítjuk a mesterséges táplálék elkészítésére.
  10. Az édesanyákat tájékoztatjuk arról, hogy hazaadást követően a szoptatás kapcsán felmerülő gondjaikkal osztályunkhoz bizalommal fordulhatnak.

 

Írta: Dr. Bata Barnabás | 2012.01.12. | Kategória: Cikkek, Letölthető anyagok, Szülészet

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com