Szülés máshol, mint ahol lakom, mint ahová kellene mennem …


Szülés máshol, mint ahol lakom, mint ahová kellene mennem …

Szülőszoba látogatás alkalmával jelentkezett egy 38 hetes paksi kismama.  Azzal a kéréssel-kérdéssel fordult hozzám, hogy szülhet-e Siófokon. Szekszárdra jár ugyan orvoshoz gondozásra, de nem a megyei kórházban szeretne szülni, a siófoki kórházat választotta ki az interneten. El is jött megnézni a kórházat szombaton, és nagyon tetszett neki. (Remélem nemcsak a bemutató volt jó, hanem a szülés és a gyermekágyas időszak után is kellemes élménnyel fog hazamenni….) Ezzel kapcsolatban gondoltam írok pár fontosabb dolgot …

Jelenleg mindenki ott szülhet, ahol szeretne, vagy ahol éppen tartózkodik. Nincs leszabályozva a területi ellátás helye, korábbi időszakokban többször volt próbálkozás az irányított betegellátás bevezetésére, de a szülészeteknél ez mindig kudarcot vallott. A gyakorlatban a kismama bemegy az adott intézménybe, ahol szülni kíván, és felvételre jelentkezik.

Székesfehérváron pl. többször előfordult, hogy pl. Ózdról, Szegedről jöttek kismamák. 

A kórházválasztás általában kissé idealizált előre elképzelt szülésélmények miatt történik, melyeknek azonban nem mindig tudunk megfelelni. Természetesen mindenkinek igyekszünk biztosítani a legoptimálisabb feltételeket, de  a szakmai és technikai feltételek változóak, és manapság az egészségügyi ellátórendszer hibái, sajnos, a szülészeteken is megjelenhetnek.

 Siófokot “családbarátnak” és “szoptatás-barátnak” ismerik a hölgyek, emellett  “nincs nagy tömeg”, “odafigyelnek, segítőkészek”, “még a takarítónő is aranyos”.  Persze ezek a vélemények nem általánosak, vannak, akik így vélekednek: “Megszállottak!!!  Szoptatni, szoptatni, szoptatni… csak ezt tudják szajkózni!”, “Keményen ragaszkodnak az elvekhez, szabályokhoz”, “Kaszárnya”.  

Azt tanácsolom, hogy az utóbbiaktól se rettenjen el senki.  A megélt élmények végül sok mindentől függnek: elsősorban az elképzelésektől, elvárásoktól, de olyan, az embertől független dolgoktól is, mint a sebgyógyulás, az újszülött hangulatvilága, vagy akár az időjárás. Nincs abszolút tökéletes hely és módszer, sokszor tőlünk függ, hogy valamit jónak vagy rossznak ítélünk meg.

Ha Ön, nem a saját lakhelyén szeretne szülni, akkor

  • Szülés előtt mérje fel a helyet (kérdezzen meg olyanokat akik ott szültek, és ne csak hallomásból, “mesék” alapján döntsön!, nézze meg a szülőszobát, gyerekágyas osztályt egy-egy bemutatás alkalmával)
  • Tudja meg, hogy milyen szokásoknak, előírásoknak kell majd megfelelni (pl.  hányadik héten kell befeküdni, együtt lehet-e a kisbabájával egész nap, mikor mehetnek haza…)
  • Szervezze meg az odajutást, akár sürgősségi esetben is (autó, kispapa álljon készenlétben)
  • Időben készítsen össze mindent, amire szüksége lehet
  • A várandósság alatt készült összes laborját, eredményeit tegye egy mappába (és ezt is készítse a táskába)
  • Anyakönyvi, apasági, stb. iratai is legyenek összekészítve
  • Legyen türelmes, mivel felvételkor mindenféle adminisztratív eljárás hosszabb lesz, mint a helyi pácienseknél
  • Fogadja el, hogy rá is érvényesek lesznek a helyi szabályok, előírások. Igyekezzen beilleszkedni, így mindenki más is segítőkészebb lesz!
  • Legyen türelmes a dolgozókkal, hiszen nekik több munkát ad majd. Legyen kedves! Egy mosoly sok mindent megoldhat.

Mindenkinek könnyű, gyors szülést kívánok abban a kórházban, amit végül körültekintően kiválasztott!kismama gondolkodik

Írta: Bata Barnabás | 2016.04.14. | Kategória: Cikkek, Kiemelt téma, Rendelőnkből, Szülészet | Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen fejlesztéseket tartana célszerűnek a rendelőinkbe? (3 legfontosabbat jelölje be)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com