Szülés utáni védekezési lehetőségek


Szülés utáni védekezési lehetőségek

Szülés után nem alkalmazhatóak a megszokott védekezési módszerek. Miért? Mert a hormontartalmú gyógyszerek befolyásolhatják a szoptatást, illetve bizonyos méhen belüli eszközök miatt a későbbi terhességek lehetősége szűnik meg.

Vegyük sorra a lehetőségeket:

  1. Gyógyszerekből csak a gesztagén tartalmú tablettákat vagy injekciókat választhatjuk, mivel ezek nem apasztják el a tejet. Viszont ha a szoptatást már befejezte az anyuka, akkor lehet kombinált, bevált gyógyszereket, gyűrűket, tapaszokat használni. A tablettás gyógyszereket nem kívánt mellékhatás miatt bármikor abba lehet hagyni, míg az injekció 3 hónapig hat. Hízás előfordulhat az injectió és a tabletta használata mellett is,  víz visszatartás miatt.
  2. Méhen belüli eszközök közül a hormontartalmú rendszerek a legjobbak, mivel ezek a gyulladásoktól is védenek. A hagyományos réz-, arany-, ezüstspirálok mellett viszonylag gyakran jelentkeznek a méh- és petefészek gyulladásai, melyek miatt lezáródhatnak a kürtök. Ez meddőséget vagy a méhen kívüli terhesség előfordulását növeli meg.   A hormontartalmú spirálokat 3-5 évig lehet fent tartani, levételük után 3-4 hónapon belül visszaáll a ciklus és a tüszőérés. Gyakran az utolsó (5.) évig kimarad a vérzés, aminek sokan örülnek.  injekcio
  3. Barrier módszerek, mint pl. óvszer, pesszárium (a felhelyezése a pácienseim szerint “macerás” + csak kiegészítő spermicid krémekkel együtt hatásos terhességmegelőző!!!, ), vagy hüvelyi condom és méhszáj sapka alkalmazhatók. Ezek a legegyszerűbb módszerek. Férfiak is használhatják! 🙂  A méhszájsapkáról eddig csak jókat olvastam (reklám?), de kismamám még nem használta.
  4. Megszakított közösülés, naptár módszer nem megbízhatóak. A szoptatásfenntartó prolactin hormon legátolja a petefészek működését, de ez nem egyenletes , így a fogamzás előfordulhat. Az ovulatiot kimutató kiegészítő vizsgálati módszerek (páfrány levél rajzolatú kenet, nyújthatósági teszt, stb.)  sem adnak pontos eredményt.
  5. Végleges megoldások: sterilizálásNőknél törvényileg szabályzott a sterilizálás lehetősége. Jelenleg csak olyan 35 év feletti hölgyek kérhetik, akiknek 3 élő gyermekük van, ill. 40 év felettiek ettől függetlenül is. 1 éves várakozás és kb. 40- 100eFt befizetése után végezhető laparoscopos/ hysteroscopos/ hasi feltárásos műtétként. Nem visszaállítható! Utána legfeljebb csak lombikbébi programmal lehetséges a terhesség! A férfiak sterilizálása is engedélyhez kötött, fizetős műtét. Itt is kb. 1 évet kell várni. (Elvileg  visszaállítható az ondóvezeték átjárhatósága!)

Orvosával egyeztessen a választandó módszerrel kapcsolatban a szülés utáni 6 hetes kontrollnál!


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com