2014 márciustól változott a sterilizáció törvényi szabályozása
×
5D Babamozi Magánlabor
2014 márciustól változott a sterilizáció törvényi szabályozása 2014 márciustól változott a sterilizáció törvényi szabályozása

Az idei évtől,  a családbarát intézkedések egyikeként, változtak a sterilizáció szabályai.

  • 35 év felett csak három élő gyermek esetén kérhető a sterilizáció.
  • 40 év felett mindenki kérheti, nincs gyerekszámhoz kötve.
  • Az elbírálási és várakozási idő is növekedett: 1/2 év után meg kell erősíteni a szándékot, utána még újabb 1/2 évet kell várni a műtétre.

Egészségügyi indikáció alapján nincs várakozási idő, és nincs operációs díj (ez a Siófoki Kórházban jelenleg 40.000Ft).

Tehát ha valaki 38 éves és van 3 élő saját gyermeke, akkor bemegy az illetékes nőgyógyászati ambulanciára. Kérelmezi a sterilizációját. Iktatják a megjelenést. 6 hónap múlva aláíratják vele a jegyzőkönyvet szintén az ambulancián. 6 hónappal később újból nyilatkozik és megkapja a műtéthez szükséges labor- és EKG beutalókat, időpontot kérnek a műtétre. A műtét előtt csekken vagy a kórházi pénztárban befizeti az éppen aktuális összeget (20-120eFt között változik), és megoperálják.

De egy 25 éves 4 gyermekes anya nem kérheti a műtétet.

A laparoscopos sterilizáció során altatásban a köldöknél ejtünk egy apró nyílást, amelyen keresztül trokárt vezetünk be a hasba. A CO2 gázzal felfújt hasüregben felkeressük mindkét kürtöt, és 2-2 helyen bipoláris elektromos fogóval átégetjük őket. Ezután a spermiumok és a petesejtek nem tudnak a kürtben közlekedni, nem találkozhatnak. Az egész operáció kb. 20-25 percig tart. Végleges megoldás. Utána már csak lombikbébi eljárással lehet gyermeke a párnak. A műtét másnapján, egyes helyeken aznap hazamennek a páciensek.

A petefészek vérellátása változatlan, menstruáció ugyanúgy jelentkezik. A köldökvarratot 1 héttel később távolítjuk el.

Sterilizálni lehet hysteroscopos módszerrel is. Ilyenkor a hüvelyen – méhszájon keresztül jutunk be a méh üregébe, és egy titán spirált „csavarozunk” be a belső kürtszájadékokba. Ezek hegesedést, ezzel együtt lezárt kürtöket is eredményeznek. A titán spirál ára : kb. 100eFt.

Férfiaknál is lehet sterilizációk kérni. Az urológia osztályon kell kérni a műtétet, a fenti várakozási idővel. Lokál anaeshtesiaban , vagy altatásban felkeresik az ondóvezetéket, és aláöltik –  átvágják mindkét oldalon.  Ilyenkor 3-4 alkalommal lehet még spermium az ondóban ! Ez a beavatkozás az erekciót nem befolyásolja, az ondó mennyisége nem változik, csak apró hegek láthatóak a bőrön. Fontos tudni, hogy műtéttel visszaállítható a fertilitás! A herék hormontermelése változatlan marad, egyéb ismert hátránya nincs.

Cikkek Hírek, információk Nőgyógyászat

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.