Röviden a vizelettartási problémáról


Röviden a vizelettartási problémáról

Tabu témáról van szó, amiről nem szoktak, nem illik beszélni, pedig egyes felmérések szerint minden 3. nőnek van/volt ilyen panasza.  A tüneteket a betétek elrejtik, de ezzel sajnos nem oldódik meg a probléma. Az egyre nagyobb betét, a mozgásmennyiség csökkentése, vagy a kevesebb folyadékfogyasztás csak látszólagos megoldások.

Többféle formáját különböztetjük meg a vizeletvesztésnek: stessz-inkontinencia ( hasprés hatására történő akaratlan vizeletvesztés) , urgens-inkontinencia ( késztetéses, gyulladásos okokból bekövetkező), neurológia okokból kialakuló inkontinencia, illetve ezek kevert formái. A pontos ok megállapítása szakorvosi feladat, aki lehet nőgyógyász vagy urológus. Speciális tesztek léteznek, melyekben a tünetekre kérdeznek rá, ezek segíthetnek az elkülönítésben. Vizeletvesztési naplót, folyadékfogyasztás, -ürítés követését kérik, fizikális vizsgálatot végeznek, stressz-tesztet, általános vizeletvizsgálatot és mikrobiológia tenyésztéseket kérnek. Kétes, nem egyértelmű eseteknél urodinámiás vizsgálatra van szükség, melynél a vizeletürítés sebességét, mennyiségét,  hólyagnyomásokat számítógép segítségével tudják elemezni.  Ezen pontos eredmények alapján lehet megtervezni a megfelelő kezelést.

Bizonyos élethelyzetek hajlamosítanak vizeletvesztési probléma kialakulására. Hüvelyi szülések után gyakori panasz a vizelettartási nehézség. Ez abból adódik, hogy a medencecsontok között átjövő koponya megnyomja a környező szöveteket, a hüvely kitágul, majd nem feltétlenül nyeri vissza eredeti alakját. Mivel a hüvely támasztja alá a húgyhólyagot, szülést követően az lecsúszik, így nem tud megfelelően záródni a húgycső belső záró izomzata, vagyis köhögéskor, nevetéskor, hasprésnél elfolyik a vizelet.  Ezen probléma megelőzése érdekében tanácsolom a kismamáknak már a szülés előtt, a 36.héttől ún. intimtornát ( pl. hüvelyizomzat erősítést, Kriston Andrea-féle , Kegels-féle, AVIVA tornát megtanulni, gyakorolni) vagy pl. gátmasszázst alkalmazni, gyakorolni. A hüvelyizomzat kevés sérülést szenved, ezért gyorsabban regenerálódik gátvédelem melletti spontán szülésnél, fogó – vákuum alkalmazása esetén viszont igen sok trauma érheti . (Ezen beavatkozások az újszülött egészségének védelme érdekében tdoctor-and-woman-patient-thumb12896761örténnek, ilyenkor nem a hüvelyvédelem az elsődleges szempont.) Ideális esetben a hüvely 1 héten belül regenerálódik, és szinte teljesen visszanyeri rugalmasságát. Fontos, hogy ügyeljünk a gátmetszés sebének tisztán tartására, gondoskodjunk a rendszeres székletürítésről, segíthetjük a sebgyógyulást krémekkel (pl. körömvirág – Aloe Vera- cickafark krém…).

A másik nagy időszak a menstruáció elmaradása körüli és utáni időszak. A petefészkek női hormon-termelésének csökkenésével az ezekre a hormonokra érzékeny szövetek (a hüvely, az arc, az emlők, a kis- és nagyajkak, de pl. a húgyhólyag hátsó falában a két húgyvezeték beszájadzása közötti háromszög is hasonló terület) meglazulnak. Ezen szövetek vérellátása csökken, a hám elvékonyodik, a kötőszövet meggyengül, minek következtében a tartásuk csökken, lesüllyednek, megráncosodnak.  Gyakran találkozok idősebbeknél a  mellső és hátsó hüvelyfal előboltosulásával. (Ilyenkor a húgyhólyag és/vagy a végbél domborodik elő, ez a cysto-rectokele, sérv). Ezen anatómia elváltozások, nemcsak vizelettartási, hanem székletürítési nehézségeket is okoznak. (Súlyos esetekben a páciensnek akár a hüvelyébe kell nyúlnia, és visszanyomnia a hátsó hüvelyfalat, hogy a széklet kiürüljön.)  A hüvelyfallal együtt a méh is megsüllyedhet, kilóg, kifordulhat a hüvelyből, felszíne kiszárad, berepedezhet, kisebesedhet. Későbbiekben daganat is kiindulhat ezen területekről.

Segíthetnek a panaszok enyhítésében helyileg alkalmazott hormontartalmú krémek (elsődlegesek a növényi , úgynevezett fitoösztrogént tartalmazók, pl. Szójavita krém, másodsorban hormontartalmú krémek, pl. Ovestin, Estrokad, Linoladiol, Wolf  krém , Estrofem tbl. – többségük recept nélkül kapható). Fentebb leírt intim tornákkal is sokat lehet javítani. Próbálkoztunk elektro-stimuláló készülékkel , hüvelysúly készletekkel, de nem sok eredményt hoztak. Nagy reményekkel próbáltam ki pácienseimnél a különféle pesszáriumokat. A hagyományossal több baj adódott (pl. vizelet- és széklet ürítési nehézség lépett fel, decubitus alakult a megnyomott szöveteken) , az új kockapesszárium pedig csak visszatartja a hüvelyfal előesését, de nem javít az állapotokon. A másolati példányok gyatra minőségűek,  széttöredeznek, nehezen levehetők, vastag a megfogó fonaluk, kellemetlen a használatuk. Sokan a műtéttől való félelmük miatt mégis ezeket használják.
A vizelettartási problémák egyik hatékony  megoldása a műtét. Sok műtéti típus létezik, de nincs egyértelműen jó megoldás. Elmondhatom , hogy a hagyományos mellső és hátsófali plasztikák (melyeket általában javasolni szoktam, kolporrhaphia ant. et post, kolpoperineorrhaphia – ezeket ki lehet egészíteni hüvelyi méh-, petefészek eltávolítással) után 3-5 év múlva ismét műtétre van szükség.   Van lehetőség hüvelyzáró műtétre (NLM) is, de ez csak azoknál jöhet szóba, akik többet nem akarnak nemi életet élni.  Általában min. 1 órás műtétekről van szó. Szalagbeültetéses műtéteknél a vizeletvesztés megszűnik, de a hüvelyfal süllyedés ugyanúgy visszatérhet. A műtétek előtt komoly kivizsgálásra van szükség, altatásban-, gerincvelői vagy helyi érzéstelenítésben történhetnek. (Lásd még műtéti tájékoztató anyagokat a “dokumentumok“nál.)

A késztetéses incontinentia esetén a gyulladást kell kezelni. Elsősorban antibiotikumokat adunk, de vannak természetes módszerek is, mint pl. sok folyadék fogyasztása  (2-3 liter tea), vagy tőzegáfonya kapszula-folyadék , de a medveszőlő kacs kivonata is gyógyító hatású készítmény.  Szóba jöhet immunterápia is, mely a gyulladás ismétlődését szüntetheti meg. Kúraszerűen, pl. 3x 1-1 hónapig napi 1×1 tbl-t kell bevenni. A kezelés hatására a vérben ellenanyag képződik, ill. a memória sejtek bármikor meg tudják indítani az ellenanyag képzését és így gyorsan, még a tünetek kialakulása előtt megoldódhat a probléma.
Sokszor kell elmagyaráznom a hölgyeknek a legegyszerűbb higiéniás szabályt: “Csak előlről-hátra használják a WC papírt!”. Szexuális együttlét után menjenek el pisilni (akár pár cseppet is)! Így megakadályozható, hogy a baktériumok húgycsőből a húgyhólyagba jussanak, és itt gyulladást okozzanak.

A beidegzési problémák csak nehezen gyógyíthatók. Urológusok, háziorvosok, nőgyógyászok az alapbetegséget kezelik ( pl. cukorbetegség), esetleg a hólyagfalat tonizálják.

A kevert formák gyakoriak, sok gondot okoznak az urológus-nőgyógyászoknak.

A fenti kezelések mellett bizonyos esetekben léteznek eseteges gyógyszeres kezelések is. Szakorvosi javaslatra egy-két gyógyszer olcsóbban is felírható.

Az incontinentia kezelése komoly, fontos és szerencsére egyre jobban fejlődő területe az orvostudománynak.

Kérem forduljon bizalommal orvosához, a problémáját már nem kell titkolnia, személyre szabott kezeléssel akár örökre megszüntethetjük!


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com