A ZIKA vírusról


A ZIKA vírusról

25_17724_596526_2a456088c110697d8cd18e66ab56a618_29c536_301

A Zika vírus fertőzést általában szúnyogok terjesztik, amelyek a trópusi-szubtrópusi területeken maradnak életben, ezért hazánkban a betegség megjelenése (addig, amíg ilyen marad az éghajlatunk) csak az ezekre a helyekre utazóknál lehetséges.  Cseppfertőzéssel nem terjed. A vírust nem mostanában fedezték fel, Ugandában, Nigériában, Francia-Polinéziában már évekkel ezelőtt előfordult, pár éve jelent meg Közép-és Dél-Amerikában, 2015-ben Brazíliában.

Aedes Aegypti mosquitos that transmit both Dengue and the Zika virus

(A kép azokat a területeket jelöli pirossal, ahol a vírust terjesztő szúnyogok élnek.)

A megbetegedés általában enyhe tünetekkel jár (láz, fejfájás, ízületi és izomfájdalmak, kiütések, kötőhártya gyulladás), de akár tünetmentes is lehet, és magától gyógyul. Kis számban azonban autoimmun betegségeket is okozhat.

Amiért akkora riadalmat okozott, az a terhesség alatt a magzatban okozott ártalmak magas száma. Elsősorban az agyfejlődésért felelős sejteket támadja meg, kisfejűséget, agyi meszesedéseket okozva. Jelenleg nem ismerünk ellene specifikus terápiát, és a védőoltás is még csak fejlesztés alatt áll.

Mivel a 2016-os olimpia pont Brazíliában lesz, ezért az ottani járványhelyzet miatt várandósoknak nem javasolt az olimpiára utazniuk, kismamák Brazíliát megjárt férfi partnerei pedig 3 hónapig kerüljék a szexuális együttlétet, mivel kis számban, de előfordultak emberről emberre való fertőzések is.

 

aedesegyptihighres

Írta: Judit | 2016.05.02. | Kategória: Cikkek, Egyéb, Kiemelt téma, Nőgyógyászat, Oktatás, Szülészet

Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com