Citológiai eredmények értékelése
nov.
10
2012

Citológiai eredmények értékelése

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDF | Nyomtatás | E-mail

Módosítás: (febr.
19
2015)

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kedves Pácienseim !

Ezzel a kis leírással szeretnék segítséget nyújtani a citológiai leletek értelmezésben.
Tanácstalanság esetén keressen fel a rendelésemen, ahol megfelelő gyógyszerrel vagy kezeléssel segítek problémáján.

Elöljáróban:

 1. A méhszájdaganat kialakulását korán jelzi a rendszeres nőgyógyászati citológiai vizsgálat és megfelelő kezeléssel megelőzhető a rák kialakulása.
 2. Fájdalmatlan a vizsgálat. 5-10 percig tart. Bimanuális vizsgálat, emlő vizsgálattal egészül ki a komplett rákszűrés, sz.e. hüvelyi ultrahang vizsgálattal is.
 3. A citológia vizsgálat eredményét a kolposzkópos vizsgálattal történő egybevetéssel lehet jól, hatékonyan alkalmazni.

 4. Évente 1x, középidőben (menzesz után 1-2. héten) javasolt a mintát levenni.(ANTSZ szűrés 3 évente írja elő a vizsgálatot.)
 5. "Hüvelyt öblítés” vizsgálat előtt nem szükséges, könnyebben lehet diagnosztizálni a gyulladás okát, ha látjuk a váladékot.
 6. Citológia labortól függően 1-3 hét alatt készül el az eredmény, amit a weblapunkon megnézhet.
 7. P4 és P5 eredmények ill. malignitás gyanúja esetén kiértesítjük a pácienseket, a minél gyorsabb ellátás céljából!
 8. Mindenkinek saját érdeke, hogy ha levetette  a citológiát, akkor azt meg is nézze, a javasolt kezelést elfogadja, majd szükség esetén kontrollra visszajöjjön!

A Papanikolau (PAP Smear) érték : 0-5 jelentése.

 • P 0 : Sikertelen, értékelhetetlen a kenet, pl. vérzés, gyulladás, fixálási-festési hiba, kevés sejtszám, eltörött tárgylemez miatt.
  Teendő:
  Meg kell ismételni a vizsgálatot. Amennyiben a mi hibánk, akkor az ismételt  vizsgálat ingyenes!
 • P 1 : Ép laphám és hengerhámsejtek. Rosszindulatú folyamatra utaló sejtelváltozás a vizsgált cytológiai anyagban nincs.
  Teendő:
  Tünet és panaszmentesség esetén 1 év múlva javasolt középidőben citológiai vizsgálat végzése.
 • P 2 : Gyulladás. Reaktív hám. Leucocytak és hystiocyták. Rosszindulatú elváltozásra utaló sejtelváltozás a vizsgált citológiai anyagban nincs.
  Teendő :
  Gyulladás ellenes kezelés javasolt, majd a következő ciklus közepén ismételt citológia javasolt.
 • P 3 : Nagyfokú gyulladás mint pl. Low-Grade squamosus intraepitheal lesion (SIL), Enyhe displasia. Érett metaplasia, hyperkeratosis. Gyulladásos váladék.  Vagy Atypusos endocervicalis sejtek Vagy HPV infectio jelei, Coilocyták.
  Teendő :
  Spec. gyulladás ellenes kezelés pl. antibiotikumok,+/ Isoprinosine tbl javasolt, majd 3 hónap múlva ciklus közepén ismételt citológia.
  Amennyiben ez is P3 vagy rosszabb, akkor conisatios műtétre van szükség.
 • P 4: Daganat vagy daganat megelőző állapot. H-SIL, AGUS.
  Teendő: Szövettanilag kell tisztázni a folyamatot. Mintát veszünk (biopsia) a kérdéses részből vagy conisatiot és fractionalt abrasiot végzünk a kórházban.
 • P5 : rosszindulatú , malignus daganat. Gyors szövettani tisztázás és therápia megbeszélés javasolt. Onkológiai központ és egyéb képalkotó vizsgálatra is szükség van, mint pl. CT, MRI, PET CT, hasi UH, lymphographia.

A fő jellemzők mellett olvashatunk egyéb idegen szavakat is:

 • Leucocyták és hystiocyták : fehérvérsejtek, faló sejtek. Akkor látjuk a kenetben, ha gyulladás miatt a fehérvérsejtek és a baktériumokat pusztító vérsejtek nagy számban vannak jelen. Teendő : Gyulladásellenes kezelés javasolt, amennyiben panasza van a páciensnek.
 • Candida albicans: Legismertebb emberi gombabetegség kórokozója.
  Teendő :
  Gyulladásellenes kezelés javasolt, helyi (kúp és krém) és egész test kezelése (tabletta). A páciens partnerét is kezelni kell !!!!
 • HPV infectio jelei: humán papilloma vírus által okozott fertőzés, mely a méhszájrákban szenvedő betegek 98%-nál kimutatható. 200 feletti ismert típusa van. Egyes típusainál (magas kockázatú, H-Risk) a méhszájdaganatok előfordulása gyakori. Szoros kontroll javasolt 3 havonta, ill. HPV tipizálás (DNS vizsg.). Immunrendszer erősítése indokolt. Helyi kezelésekkel esetleg műtéttel is tudunk javítani az állapoton. Ismételt P3 citológia, H-Risk HPV fertőzéssel indokolja a méhszáj conisatiós műtétét (körkörös, kúp alakú kimetszését + méhnyak és méhüreg kaparék vételét). A műtétet követően lehet gyermeket vállalni, kb. fél évvel később. Kontroll citológiai vizsgálatok szükségesek 3 havonta.
 • Trichomonas vaginalis: gyakori szexuális úton terjedő nemi betegség kórokozója.
  Teendő :
  Gyulladásellenes kezelés javasolt (helyi és szájon át). A páciens partnerét is kezelni kell !!!!,
 • Bakterialis vaginosis: vegyes baktériumok által okozott fertőzés a hüvelyben.
  Teendő :
  Gyulladásellenes kezelés javasolt, és hüvelyöblítés tejsavas oldattal. A páciens partnerét is kezelni kell !!!!
 • Doederlein cytolízis: A normál hüvelyflóra része a Doederlein pálcika alakú baktériumok, melyek a hüvely savas kémhatásáért felelős tejsavat termeli. Ezek biztosítják, hogy nincs hüvelygyulladás,ill. nem tudnak más baktériumok elszaporodni a hüvelyben. Citolízisnél a baktériumok nagy számban elpusztulnak (sokszor a túl savanyú kémhatás miatt), ezt bő, fehér, sűrű váladék folyásaként lehet észlelni.
  Teendő :
  Sok teendő nincs. Heti 1x lehet hüvelyt semleges kémhatású folyadékkal öblíteni, pl. vízzel.
 • Leptotrix infecio: speciális gomba fertőzés .
 • Atophias hámsejtek: változó korban gyakori. A hüvely és méhszáj hámja ösztrogén hiányában elsorvad. Hormonpótlás javasolt.
 • Keratosis: elszarusodás. A méhszájat el nem szarusodó hám fedi, de a sok gyulladás hatására átalakulhat, elszarusodhat. Gyulladás ellenes kezelés, irrigálások javasoltak.
 • Metaplasia: nagy fokú gyulladás esetén a sejtek normál érési folyamata felborul és közti alakokat lehet látni. Gyulladás ellenes kezelés., irrigálások javasoltak.
 • Reaktív - reparatív hám: gyulladás után gyógyuló hám. Teendő nincs ilyenkor, vagy tejsavas irrigálást (hüvelyöblítést) vagy tejsavas és normális baktérium flórát tartalmazó hüvelykúpot kell felhelyezni heti 1x.
 • Actinomyces : IUD (spirál) mellett gyakrabban kialakul a "sárga tőkegomba" fertőzés, mely súlyos kismedencei gyulladást, fájdalmat okozhat. Kombinált antibiotikus és gomba ellenes kezelést kell kapni.
 • Atypusos laphámsejtek!!! Pontosan nem identifikálható morfológiailag! Korai daganat esetén találnak ilyen sejteket vagy nagy fokú gyulladás esetén. Ismétlés javasolt kezelés után illetve szövettani mintavétel.
 • Oxyuris vermicularis peték !!! Bélférgek petéi láthatók a mintában. Speciális kezelés javasolt.

 • Planocellularis carcinoma : laphámsejtes rosszindulatú daganat, mely lehet in situ, kezdődő ill. kialakult forma. Szövettani vizsgálat szükséges, mely után döntünk a további kezelésről.
 • Adenocarcinoma NOS: a méhszáj nyakcsatornájában lévő mirigyekből kiinduló rosszindulatú daganat. Vagy a méh test belsejében található endometriumból kiinduló daganat. Szövettani vizsgálat szükséges, mely után döntünk a további kezelésről.
 • In situ carcinoma: rosszindulatú daganat korai, kezdeti stádiumban lévő formája. Megfelelő kezeléssel, operációval teljes gyógyulás érhető el.
 • Incurrabilis tumor: rosszindulatú daganat késői stádiumban. Csak tüneti kezelést tudunk végezni, pl. a fájdalmat csillapítjuk, a vérzést csökkentjük, de a betegséget nem tudjuk meggyógyítani, vissza fog térni.

On-Line leletközlő rendszerünkben a lelet mellett mindig megtalálja a teendőket és javaslatokat  is. Kérem olvassa el figyelmesen a teendőket, és amennyiben kezelés szükséges, bejelentkezés nélkül is fogadjuk a rendeléseken, ahol a megfelelő gyógyszereket felírjuk, a terápiát megbeszéljük.

Siófok, 2015.02.19.                                           Dr. Bata Barnabás

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvos-beteg kapcsolatot és az orvosi vizsgálatot. A GYNOFAM Kft. mindent megtett azért, hogy az itt közölt információk pontosak és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal ezen információk használatából adódó, bármilyen káresemény bekövetkezéséért.)