Terhesség


meszterkeki asked 4 hónappal ago

Tisztelt Doktor Úr!
Először is nagyon bízom gyors válaszában, mert már nincs sok időm esetlegesen cselekedni. 29 éves vagyok, első gyermekemmel várandós. A 12 hetes genetikai uh-on 2,6mm tarkóredőt mértek és borzasztóan rám ijesztettek. Csináltattam kombinált tesztet, ami alacsony kockázatú lett, Downra 1:1034, Edwardsra: <1:50000, Pataura: 1:10641. Mivel ez viszonylag még jó az eredmény ezért akár meg is nyugodhatnék. Azonban a jó pár nap alatt, amit igénybe vett, hogy megkapjam, 2 másik helyen is megnézettem a babát. Mindkét helyen 2mm felett mértek, 2,32mm, illetve 2,58mm. Az orrcsont látható, egyébként minden más jónak tűnik. Ijedtemben megcsináltattam az alap prenatestet down-ra, negatív lett. Azonban ezidő alatt nagyon sokat olvastam a témában és sok helyen láttam, hogy 2,5mm felett a megszületett gyerekek lett később lemaradott, értelmi fogyatékosak, vagy autisták lettek. 
Gondolkoztam az amniocentézisen, de ha jól tudom ilyen eredményekkel azt nem feltétlenül engedik, illetve így a nőgyógyászom sem javasolta. Meg nem is muatat meg mást, mint a fentiek, ha jól értelmezem a vizsgálatot. Tudom, hogy semmiben sem lehetek biztos viszont nem szeretnék fogyatékos gyermeket, akármennyire kicsi is rá az esély. Tudom, hogy ilyen értékkel is 90% feletti az egészséges gyermekek születési esélye, viszont! a későbbi évekről, fejlődésről már nem beszélnek, vagy nem tudnak a nőgyógyászok.. Borzasztó kegyetlenségnek tűnhet, de engem már semmi sem tud megnyugtatni, viszont Magyarországon törvényes kereteken belül már nem szakíthatom meg a terhességet. Ön mit gondol? Mit javasolna, ha az Ön betege lennék? Úgy érzem ez pont egy olyan tarkóredő érték nekünk, ami valahogy sehogy se jó. Egészségesekhez, vagy az átlaghoz képest magasnak mondják, viszont cselekvéshez meg nem elég, mert ki tudja lehet, hogy semmi baj… de az is lehet, hogy ha van az csak évek múlva derül ki, tönkretéve életeket, házasságot, családot.
13 hétben járok. Bűncselekménynek minősül másik országban (pl Ausztriában) egy ilyen műtét? Ha nem minősül annak, akkor azt itthon elfogadják? Egyáltalán megfelelô lakcîm ilyesmi nem kell hozzá? Nem döntöttem még, de ha mégis arra hajlanèk, akkor azt később hogyan tudom lekommunikálni az itthoni orvossal/védőnővel, stb? 
Bízom benne, hogy nem ítél el nagyon, csak nagyon megrémítettek és nem szeretnék kockázatot vállalni. Válaszát előre is köszönöm. Eszter

1 Answers
Bata Barnabás Staff answered 3 hónappal ago

Kedves Eszter !
 
Sajnos a szabadság alatt nem olvastam az Ön levelét. Azóta megoldódhatott a problémája. 
Nagyon sok aggódó szülő , ember van, ami az internetes média még jobban fokozz. Mindenki bizonytalan, hiába mondja az egyik orvos, hogy nincs baj, a másiknak a véleményét is kikérik , nem bíznak senkibe sem. Ez a mai kor egyik nagy problémája.
Az eredményei alapján minimális az esélye a fejlődési rendellenességnek.
Autizmust, szellemi fogyatékosságot nem lehet genetikai módszerekkel tudásom szerint szűrni.
Vannak újabb, drágább NIPT módszerek, amik az összes kromoszómát vizsgálják, 74-94 féle mikrodeléciót, de itt sem 100%-ban garantálják az eredményt!
Ausztriában 14 hétig lehet megszakítani a terhességet, míg Hollandiában 20. hétig. Nem kell bizottság, csak be kell fizetni a pénzt és befeküdni műtétre.
Ha megszakítást végzünk, akkor számolni kell azzal is, hogy gyakrabban fog vetélni, koraszülni , korábban lehet idő előtti burokrepedése, ami mind magzati veszteséggel, fejlődési és szellemi elmaradással járhat. Nem biztos! De lehet !
Sajnos garanciát,100%-t senki sem tud biztosítani. A biológiában  nincs mérnöki pontosság!
Reméltem segítettem !
Üdvözlettel:
 
dr. Bata

Szavazás

Milyen fejlesztéseket tartana célszerűnek a rendelőinkbe? (3 legfontosabbat jelölje be)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com