A rézgyöngy spirálról ... Olvasói levélre válaszolva
×
5D Babamozi Magánlabor
A rézgyöngy spirálról … Olvasói levélre válaszolva A rézgyöngy spirálról … Olvasói levélre válaszolva

„Tisztelt Doktor Úr!

Fogamzásgátlással kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Korábban Gestomix nevű tablettát szedtem, fájtak tőle a lábaim, valamint szívbillentyű problémám is van, így úgy döntöttem, hogy nem szedem tovább.

  • Jelenleg óvszerrel védekezünk, nem is lenne vele probléma, de sajnos múltkor kiszakadt, esemény utáni tablettát kellett alkalmazni, amitől szintén fájt a lábam. További ilyen esettől tartva nézegettem, milyen lehetőségek vannak még fogamzásgátlásra.
  • Hormonmentes spirálra gondoltam először, de olvastam, hogy nem valami hatékony. Mostanában jelent meg rézgyöngy néven szintén hormonmentes eszköz, de erről sok mindent nem találtam.
  • Esetleg a Doktor úrnak van tapasztalata a rézgyöngy hatékonyságát illetve kockázati tényezőit illetően?
  • Érdeklődnék, hogy a hormontartalmú spirálok miben különböznek a fogamzásgátló tablettáktól? Okozhatnak-e trombózist, valamint attól is fájnának-e a lábaim?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
B. T.”


Kedves T.!

A rézgyöngy a legújabb méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Újdonság benne az, hogy egy „emlékező” orvosi fém drótra vannak felfűzve a gyöngyök. A szál egyenes felhelyezését követően, már a méh üregében, melegre összekunkorodik,  és gömb formát vesz fel. Elvileg nem irritálja annyira a méh falát, mint a régebbi típusok, és kevesebb vérzési rendellenesség fordul elő.

Hatékonysága ugyanolyan, mint a korábbi típusoknak, lsd korábbi cikkemet. Egyelőre nincs vele sok tapasztalatom, kongresszuson és referálón találkoztam vele, 1-2 darabot helyeztem eddig fel. Majd eldől, áldoznak-e többet erre a termékre a nők vagy sem. 5 évig lehet fent a spirál a méh üregében.

A hormontartalmú spirálokkal sok éves tapasztalatom van. A spirálban lévő hormon nagyon kevés, szinte csak a méhre hat. Visszeres és trombózisos páciensek is használták, nem volt tőle panaszuk. (Természetesen ilyen esetben mindig fokozott körültekintés szükséges.) Csak gesztagen hormont tartalmaz, amit pl. dohányosoknál is alkalmazhatunk fogamzásgátlásra.
A trombózist elsősorban a tablettákban lévő ösztrogén összetevő okozza. Ezért csökkentik a tabletták hormontartalmát, és ezért szoktam elsőként mindig a legkisebb dózisú fogamzásgátlót felírni.

Az Ön esetében elsősorban a jó minőségű óvszer használatát javaslom.

Üdvözlettel

dr. Bata Barnabás


A cikk megírása óta felhelyezett rézgyöngy eszközzel kapcsolatos tapasztalatom:

  • egyszerű a felhelyezése
  • vékony az eszköz, nem okoz fájdalmat (vagy csak minimálisat)
  • könnyű a beszerzése, gyorsan válaszolnak a megrendelőknek, 2 nap alatt kiszállítanak
  • reméljük, a későbbiekben olcsóbbá válik.
Cikkek Nőgyógyászat

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.