2022 Update utáni gondolatok
×
5D Babamozi Magánlabor
2022 Update utáni gondolatok 2022 Update utáni gondolatok

Az idén a nőgyógyászok Update Kongresszusát Visegrádon rendezték meg. Régebben átfogó előadások voltak, idén főleg specialitások, különlegességek. A nőgyógyászati-szülészeti szakma legújabb, forró kérdéseit vették napirendre. Sok hozzászólás és heves viták is kialakultak egy-egy témában. Pár érdekes információt szeretnék megosztani veletek:

  • Az endometriosis fiatal 12-18 éves lányoknál és idős menopauzális hölgyeknél is kialakulhat a legújabb vizsgálatok szerint.
  • Az endometriózisos diéta nem javít a betegek állapotán. Inkább a folyamatosan fogamzásgátlás hatékony.
  • A terhesség során kialakuló praeeclampsia szűrhető és a rizikó csoportoknál az acetil-szalicilsav 100-150mg/nap-os, nagyobb dózisával jó eredményeket értek el. Újabb csoportokat különített el a toxaemiás kismamáknál, akiknél más-más gyógyszer is adható, eredményes. Magyar kutató csoport új biokémiai faktorokat fedeztek fel, amivel még jobban lehet megtalálni korai terhességben a veszélyeztetett pácienseket.
Ilyenkor még nem tudjuk, hogy mi lesz ha nagy lesz…
  • A férfi életkor igenis befolyásolja a magzati rendellenességek kialakulását. 35 éve felett szignifikánsan emelkedik a pszichiátrai betegségek (pl. skizofrénia, depresszió, alacsony IQ, stb.) előfordulása. Sokszor a herékből kell kinyerni a spermiumokat, hogy jobb embriókat kaphassunk.
  • Férfi meddőség esetén vitamin komplexeket szoktunk javasolni, de ezt túl is lehet adagolni, ami miatt rosszabb eredményt kaphatunk. Reduktiv stressz alakul ki.
  • A robotsebészeti műtétek elsősorban a sok varrással, manipulációval járó , hosszabb műtéteknél tudnak segíteni. Itt az orvosoknak is komfortosabb munkavégzésre van lehetőségük. A műtéti idők jelenleg hosszabbak és lényegesen drágábbak. Budapestei egyetemeken van jelenleg 2 robot, amit nőgyógyászok, urológusok használnak. Bécsben az Irgalmasrendi közkórházban már 3 db robot van és a nőgyógyászokon kívül a fülorrgégészek, szemészek, idegsebészek is dolgoznak a robotokkal.

  • Császármetszésnél 2 rétegű varrás esetén jobb hegvastagságot érhetünk el, mint 1 réteggel. Én mindig ilyet használok….
  • Törzskönyveztek Magyarországon olyan szájon át szedhető gyógyszert, amivel a szülést hatékonyan meg lehet indítani. Ez az abortusz tablettának az szüléshez használható verziója.
  • Több vizsgálat és az én tapasztalatom is igazolta, hogy ballon felhelyezésével nagyon jól lehet előkészíteni , tágítani a méhszájat szüléshez, vetéléshez.
  • Nőknek klitorisza, G pontja máig kutatott, többféle elméletet kialakító probléma. A női orgazmus , libidó még nehezebb téma. 2023-ban sincs egységes állásfoglalás. Az biztos, hogy vizelet ürül a női orgazmus során.
  • Majomhimlő 2-3 hetes , gyorsan elmúló , lázzal, fáradtsággal járó állapot, ami spontán meggyógyul.
  • Nem szült nőknél (nulligravida) is érdemes műtétileg eltávolítani, akár extrém nagy méretű myomákat. A fertilitás megőrizhető. A műtéti technika ( hasi nyitott műtét vagy laparoscopia) attól függ, hogy melyik módszerrel tudunk jobban összeegyeztetni a méh falát. Ha lehet laparoscopiával kell választani, aminél kevesebb a műtét utáni fájdalom és lényergesen kevesebb az összenövés a hasban, gyorsabban felépülnek a betegek. Érdekes módon a robotsebészeti műtéteknél a fájdalom még kisebb, mint a laparoscopos operációknál.
  • 500 g volt a DaVinchi Magánklinikán az egyik legnagyobb myoma, amit laparoscoppal eltávolítottak még nem szült páciensnél. Következő héten Rucz főorvossal a TritonLife Róbert Kórházban 485g-os myomát távolítottunk el hasonló betegnél laparoscoppal. Úgy tűnik nincs határ ?!?
  • A laparoscopos myoma műtétek előtt felvilágosítjuk a pácienseket, hogy ha olyan vérzést kapunk, ami nehezen uralható, akkor át kell térnünk nyitott műtétre, sőt nagyon ritkán kiterjesztettebb beavatkozásra is szükség lehet.
Laparoscopos műszerek a hason.
  • A magán egészségügyet, az egyik előadó szerint be kell kapcsolni az állami betegek ellátásába, vagyis megfelelő biztosítási háttérrel magánkórházban is elvégezhetőek speciális tudást igénylő műtétek. Ehhez, azonban meg kell határozni, hogy mi „jár” az alapellátásban és mit lehet választani. Ha valaki több TB-t fizet be vagy plusz biztosítást köt, az a páciens dönthessen, hogy hol és ki operálja meg , kérhessen megfelelő szintű hotel szolgáltatást. A részleges TB támogatással kevesebbe kerülhetnek a magánegészségügy díjai, rövidülnének az előjegyzési listák az állami ellátó rendszerben.
  • Az infláció , az energia díjak és az üzemanyagok árai miatt folyamatos emelés látható, ami januárban tovább fog fokozódni a jelzések alapján.
Hírek, információk

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.