A női gyógynövénytár (Gyógynövények 1. rész)
×
5D Babamozi Magánlabor
A női gyógynövénytár (Gyógynövények 1. rész) A női gyógynövénytár (Gyógynövények 1. rész)

Ez egy igen nagy téma a gyógynövények birodalmában, hiszen ha elfogadjuk azt a nézetet, hogy az ember a Földdel analóg és a természettel folyamatos kölcsönhatásban van, akkor a nők esetében ez mindenképpen igaz. A hölgyek nagy része sokkal nyitottabb a természet patikájára. Minden ami minket körbevesz, hathat ránk, hisz „fűben, fában orvosság!” A nők életét, mint a természetben is tapasztalható, nagy részét az állandó ciklikusság és a változás fogja meghatározni, ami sok esetben még a Hold járásával is egybeköthető. Érdemes testünk hiányosságát, vagy diszharmóniáját a természet kincseivel kompenzálni.

Ezért a terjedelmesre sikerült cikket különböző témákra bontottam, hogy könnyebb legyen az olvasónak eligazodnia a lehetőségek között.

Először is nézzük meg miért is érdemes a gyógynövényekkel foglalkozni?

A gyógynövények ismerete már az emberiség kezdete óta megvolt. Már az ókor, középkor is igen sokrétűen alkalmazta a természet kincseit. Őseink eleinte csak a tapasztalataikra hagyatkozhattak, igyekeztek analógiás megközelítéssel alkalmazni őket, és időről időre így egy igen széles ismeretre tettek szert.  Jelenleg e tudást viszont már nem csak népi hagyományokra alapozzák, hanem tudományos bizonyítékokra. A manapság elfogadott Fitoterápiában minden növény szinte alkotóelemeire van bontva, és igazolva azok kémiai, biológiai hatásukat az emberi szervezetre. Így kicsit könnyebb velük együttdolgozni.

Hogyan is működnek a gyógynövények? Minden gyógynövényben rengeteg hatóanyag található, így sokszor feltűnhet nekünk, hogy egy- egy fajtát különböző problémánál is megemlítik. A gyógynövények alkalmazásához idő és türelem kell. Ha csak egy növényt szeretnénk alkalmazni, annak 3 hét kell, hogy a szervezetben elindítsa a változást. Ez egy kíméletes módszer, szép lassan hangolja át a szervezetünket. A 3 hét után érdemes 1-2 hét szünetet tartani. Amennyiben több egymást támogató gyógynövényt szeretnénk egy cél érdekében alkalmazni, úgy a teakeveréket 6 héttől egészen 3 hónapig is lehet folyamatosan fogyasztani. Csak ezután érdemes hagyni 2 hét szünetet.

Sok gyógyszer hatóanyagát gyógynövényekből nyerik. Ezeknek a mesterségesen előállított készítményeknek az a hátrányuk, hogy képesek érzékenységet, akár allergiát okozni az emberi szervezetben. A gyógynövények esetében viszont nagy előny, hogy a bennük lévő egyéb hatóanyagok egymás hatását kiegyensúlyozva ennek lehetőségét minimálisra csökkentik.

 

Általában a nők ezt a kíméletes, szelíd alternatív módot részesítik előnyben a különböző bajaikra. Legyen az hormonális zavar, termékenységi probléma, változókori tünetek, esetleg a babvárás idején, vagy éppen egy fertőzés, gyulladás esetén nyúlnak szívesen a természet patikájához.

 

Ugorjunk is fejest a kifejezetten nőknek ajánlott gyógynövények birodalmába!

 

A legismertebb, amit rögtön megemlítenek az a cickafark. Nincs olyan hölgy, aki ezt a növényt még ne ismerné.

Cickafark (Achillea Collina): hazánkban lépte nyomon megtalálható.  A felhasznált része a virágos növény föld feletti része. Magas illóolajat

tartalmaz (kamazulén, kámfor), mely nagy mennyiségben és hosszan tartóan fogyasztva okozhat allergiát. Emellett tartalmaz cseranyagot, keserűanyagot és fitoösztrogént. Nagyon jó gyulladás, vérzés és  fájdalomcsillapító, illetve görcsoldó, sebgyógyító. Emésztésserkentő, epehajtó. Nemcsak a hölgyek gyógynövénye, hanem a férfiaké is prosztata gyulladás kezelése esetén.

 

A cickafark valóban arról nevezetes, hogy fitoösztrogén hatóanyagot tartalmaz, mely nagy segítséget jelenthet a női hormonális problémáknál. Alkalmazása a ciklus első felében ajánlatos.

Hogy mi is pontosan a fitoösztrogén és hogyan működik a szervezetünkben, arról egy külön fejezetben írok.

A második legismertebb női gyógynövény a palástfű. A cickafarkkal ellentétben ő inkább a szervezet progeszteron termelését támogatja. E két növény alkalmazásával teljesen helyreállítható a ciklus, vagy változó korban a hormon egyensúly. Fogyasztása a ciklus második felében ajánlatos.

 

Palástfű (Alchemilla vulgaris)

Hazánkban védett, magasabb, hegyvidékes területen előforduló gyógynövény. A növény földfeletti részét használjuk fel,  cseranyagot, kevés szalicilsavat, szerves savakat és nyomelemeket tartalmaz. Ebből máris kiderül a felhasználási lehetősége, mint gyulladás, fájdalom és vérzéscsillapítás. A várandóság idején a vetélés veszélyét előzi meg, érdemes a kismamáknak az első trimeszterben fogyasztaniuk, illetve szülés után segít a regenerálódásban. PCO, endometriózis esetén javasolt fogyasztani. Progeszterontermelést támogatja. Emellett nagyon jó hasmenés esetén alkalmazni egyéb cseranyag tartalmú növényekkel.

 

Gólyaorr fű (Geranium robertianum):

Elég elterjedt hazánkban, sok változata megtalálható utak mentén, kertekben, erdőkben. Elsősorban a nehézszagú gólyaorr fű virágos hajtását alkalmazzuk akár erős vérzésnél, gyulladásoknál, bőrproblémáknál, aranyérre, klimax tünetek enyhítésére, vagy éppen a termékenység fokozására.

A régi népi hagyomány szerint babát hozó csodaszer volt. Hatóanyagai a cseranyag, illóolajok (geraniol), szerves savak, keserű anyagok.

 

Zsálya (Salvia Officinalis):

Gyógyászati célra a vadon termő mezei zsályát, termesztve pedig az orvosi zsályát alkalmazhatjuk. Hatóanyagai között nagy mértékben illóolajok találhatóak (kámfor, tujon, borneol), illetve cseranyagok, keserűanyagok és fitoösztrogén anyagok. A magas illóolaj tartalma végett, ezt a növényt is kellő óvatossággal szabad csak fogyasztani, rövid ideig, kúraszerűen. Kifejezetten ellenjavallt szoptatós anyáknak (apasztja a tejet), illetve a pajzsmirigy alulműködésnél. Nagyon hatásos a hormon egyensúly kialakításban, segíti a változó kor kellemetlen tüneteit (izzadás, hőhullámok, ösztrogénhiány), csökkenti a menstruációs fájdalmakat, vérzéscsillapító, gyulladás csökkentő, hasmenés ellen is igen hatékony.    

 

Barátcserje (Vitex agnus-castus):

Főleg a mediterrán vidéken előforduló árvacsalán családjába sorolt növény igen közismert a nők körében. Szinte nincs olyan női probléma, aminél ne említenék meg ezt a gyógynövényt.

Terméseiben lévő hatóanyagai közé sorolhatóak a flavonoidok, glikozidok, terpenoidok, illóolajok. Bár fitohormont nem tartalmaz, mégis képes a női szervezetet áthangolni, a hormon egyensúlyt beállítani.  Progeszteron termelést serkenti, menstruációs zavarokat enyhíti, premenstruációs szindrómát csökkenti, emellett a magas prolaktin szintet is csökkenti, jótékony hatással van a változó kori tünetekre, és a termékenységre. Hangulatjavító, gyulladáscsökkentő, tejelválasztásban is segít. Inkább tinktúra vagy tabletta formájában érdemes fogyasztani. (Fogamzásgátlók szedése mellett, illetve várandósság idején kerülendő.)

 

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris):

Szinte mindenütt előforduló kis gyógynövény. Főleg tavasszal érdemes begyűjteni a növény földfeletti részét.

Hatóanyagai: flavonoidok, glikozidok, cseranyagok, szaponinok, biogén aminok (kolin, hisztamin), káliumsók, vitaminok. A nők esetében elsősorban a vérzéscsillapításban van fő szerepe, de menstruációs fájdalmak enyhítésére és ciklus szabályozásra is alkalmazhatjuk. Nagyon hasznos sebek kezelésére belsőleg, külsőleg.

 

Fehér fagyöngy (Viscum album):

Hazánkban is a főleg lombhullató fákon telepszik meg ez az élősködő gyógynövény. Hatóanyagai: a szívre ható viscotoxin, flavonoidok, biogén aminok, fehérjék. A leveleket ősztől tavaszig lehet begyűjteni, melyből vagy hidegen áztatással teát, vagy tinktúrát készíthetünk. Immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, illetve alkalmazható még pajzsmirigy túlműködésre, klimaxos tünetekre, méhfal erősítésére, az embrió sikeres megtapadására.

 

Fehér árvacsalán (Lamium Album):

Erdők szélén, utak mentén gyakori kis gyógynövény, melynek jótékony hatását már kevesebben ismerik. Pedig a növény föld feletti része alkalmazható gyulladáscsökkentésre, menstruációs problémákra, egyéb nőgyógyászati panaszokra, mint fehérfolyásra, hüvely, vagy húgyúti gyulladásra, de emellett vérnyomáscsökkentő, vértisztító hatású. Lehet belsőleg és külsőleg is alkalmazni. Hatóanyagai: cseranyagok, szaponinok, ásványi anyagok, nyomelemek, nyálkák, flavonoidok.

 

Málnalevél (Rubi idaei folium):

Kertekben, erdőkben a levelét kell gyűjteni. Hatóanyagai a cseranyagok, szerves savak, flavonoidok, A,B,C-vitamin, ásványi anyagok. Kifejezetten jó méregtelenítésre, köszvényre, gyulladásokra, emésztési zavarokra, hasmenésre, immunerősítésre, termékenység fokozásra, vérzéscsillapításra, görcsoldásra, illetve a várandós nők esetében lazítja a méh és a bél simaizomzatát, mely megkönnyíti a vajúdást, felkészíti a szervezetet a szülésre. Ezért a 34-36. héttől érdemes fogyasztani. Javasolják a tejszaporító teakeverékekhez is.

 

Vörös here (Trifolium pratense):

Hazánkban is termesztett takarmánynövényként ismert gyógyhatású növény. Hatóanyagai: flavonoidok, fitoösztrogének, ásványi anyagok, kalcium, protein. A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazták a nők esetében a termékenység fokozására, premenstruációs tünetek enyhítésére, illetve a változó korban a hormon egyensúly visszaállításában. Emellett gyulladáscsökkentő, hurutoldó, görcsoldó, hasznos bőrproblémák, emésztési gondok orvoslásában.

 

Eddig próbáltam hazai, vagy legalábbis közelünkben megtalálható gyógynövényeket felsorolni. Én annak a felfogásnak vagyok a híve, hogy a szervezetünk, a sejtjeink, mint anyáink sejtjei is ezekhez a hatóanyagokhoz szoktak, és könnyebben tud a szervezetünk a szülőföldünk természeti kincseire  reagálni.  Szerencsésebb valóban először ezeket alkalmazni.

De mindenképp megemlítek egy –két távoli vidékről érkező csodaszert is.

Poloskavész, indiánasszony-gyökér (Cimicifuga racemosa):

főleg Észak – Amerikában honos gyógynövény. Gyökerében található hatóanyagai közé sorolhatjuk a különböző kémiai vegyületeket, amik hasonlóan működnek, mint a fitoösztrogének, illetve a triterpén glikozidokat, szerves savakat, szénhidrátot.

Régóta alkalmazzák a nők változó koránál fellépő kellemetlen tünetek kezelésére, (migrén, hőhullámok, izzadás, idegesség), kifejezetten jó hatással van az ösztrogéntermelésben, sokszor ezt javasolják az ösztrogén pótlására, illetve használata javasolt még a menstruációs zavarokra, görcsökre, vajúdásra, alvászavarokra, illetve afrodiziákumként libidó növelésére. Homeopátiás szerként (Cimicifuga) a várandós hölgyek találkozhatnak vele. Hosszú távú alkalmazása nem javasolt.

 

Jamgyökér (Dioscorea villosa):

Amerika térségeiben, főleg Mexikóban, de Ázsiában is megtalálható gyógynövény. Régóta ismerik jótékony hatását. Már tudományosan is bizonyított, hogy a nők esetében igen hatásos menstruációs problémákra, klimax tüneteire, hormon problémákra, főleg progeszteron hiánynál, ösztrogén dominanciánál. Hatóanyagai közül a legértékesebb diosgenin, ami előanyaga a progeszteronnak is. Emellett tartalmaz cseranyagot, szteroidszaponint, fitoszterolt, keményítőt. Alkalmazható termékenység fokozásra, fogyókúrára, gyulladáscsökkentésre, bőrproblémákra, reumatikus panaszokra, görcsoldásra, élénkítésre, csontritkulásra. Felszívódása krémként hatékonyabb, de alkalmazható belsőleg drazséban, cseppekben, homeopátiás szerekben is. Adagolása szakembert igényel. A ciklus második felében érdemes alkalmazni.

A fent megemlített gyógynövényekből így az olvasó kedvére válogathat, de tudni kell azt is, hogy minden szervezet másképp reagál ezekre a növényekre. Mindenképp egyéni/ egyedi terápiát kell alkalmazni az adott információk alapján (egyéb problémák és gyógyszerek szedését figyelembe véve). Ami egyik hölgynek beválik, lehet a másiknak teljesen máshogy reagálja le a szervezete. Érdemes segítséget kérni ezek alkalmazásánál. Ilyen változó eredményt a barátcserje fogyasztásánál jeleztek.

————————————————————————————————————————————–

Most pedig nézzük végig a különböző problémákat, és ezekhez sorolható gyógynövényes lehetőségeket.

Folytatáshoz kattints a 2. részre. (Menstruációs problémák) 

A cikket Lencsés Rita fitotherapeuta írta a a Fitoterápia és a Hormon Egyensúly Tanácsadói tananyag felhasználásával. 
Cikkek Hírek, információk Kiemelt téma Letölthető /Tájékoztató anyagok Oktatás

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.