1. A spontán hüvelyi szülés leírása


Rövid összefoglalóban a szülés alatti folyamatokat ismertetjük. Szülés előtt elolvasva, könnyebbé teszi megérteni a lezajló eseményeket és hasznos tanácsokkal szolgál. Ezek segítségével könnyebb, gyorsabb, természetesebb eseményre számíthat.

A szülés folyamata

A spontán, természetes szülésnek négy szakasza van:

1. Tágulási szak
2. Kitolási szak
3. Lepényi szak
4. Postplacentális, lepény utáni szak (általában 2 óra).

Először szülőknél az első három szakasz 10-12 óráig tart, míg másodszor-többedszer szülőknél ez kb. 6-7 órára csökken. Általában elmondható, hogy a második szülés könnyebb, gyorsabb, bár nagyobb újszülöttek jönnek a világra!

A szülés I. szakasza a tágulási szak

A szülés megindulása ma sem pontosan ismert folyamat.  A méh izomzata simaizom, mely működését akaratlagosan nem tudjuk szabályozni.  A vegetatív idegrendszerünk szabályozza az alvás, bélműködés, emésztés, vérkeringés, stb. mellett. A vegetatív idegrendszert a külső, környezeti tényezők nagy mértékben befolyásolják. Egyes hormonok, gyógyszerek összehúzódásra késztetik a méhet, mint pl. az Oxytocin, anyarozs készítmények vagy prosztaglandinok, mások ellazítják, mint pl. a béta-mimetikumok, magnézium, stb.

A terhességi kor előrehaladtával egyre több Oxytocinra érzékeny receptor keletkezik a méh izmos falában, és csökken az Oxytocint bontó enzim mennyisége. Növekszik az agyalapi mirigy Oxytocin termelése is, melyet a vegetatív idegrendszer szabályoz. A vegetatív idegrendszerre pedig a környezeti tényezők (időjárás, évszakok, nappal, éjszaka, hőmérséklet,stb.) hatnak.  Közismert tény, hogy frontos időben rosszabbul alszunk, felmegy a vérnyomásunk, idegesebbek, fejfájósabbak leszünk. A szülészetben is megpróbálták a meteorológiai változások hatását igazolni, de máig sem sikerült tudományosan bizonyítani. Saját megfigyelésem az, hogy ha melegfront érkezik, akkor fájástevékenység indul a szülőnőknél, míg hidegfront érkezésénél gyakori az idő előtti, ill. korai burokrepedés, utóbbi esetén a fájástevékenység csak később indul be. Frontok általában csak érett, 38-41 hét közötti szüléseket indítanak el.

Koraszüléseknél egyéb okok is közrejátszanak, mint pl. hüvelyi, méhszájgyulladások, nyitott méhszáj, ikerterhesség, nagy magzat, gondozatlan terhesség, dohányzás, stb.

A kontrakciók először rendszertelenül indulnak, a menstruációs görcsökhöz hasonlók. Általában a tubasarkokból indulnak, derék felől és lefelé haladnak a méhszáj, a szeméremcsont felé. A kemény focilabdához hasonlóan bekeményedik a has. Ezek az összehúzódások a 36. hét előtt is előfordulnak, úgy nevezzük őket: „jósló” fájások. Ha a 36. hét előtt egy napon 10-nél többször van méh összehúzódása, akkor orvoshoz kell fordulni!

A kontrakciók eleinte rendszertelenek (30-20 percenként, változó erősségűek) és a méhszájat sem tágítják. Pár óra után az összehúzódások sűrűsödnek, erősödnek. 5-10 percenként jelentkeznek. Ilyenkor nagyon hasznos a „vízpróba”. Forró (meleg) zuhany alá kell állni.  A hasra és derékra javasolt a vizet folyatni, mely kellemes , fájdalomcsillapító hatású, és a fájások vagy ritkulnak (ebben az esetben le lehet feküdni, pihenni), vagy erősödnek-elhúzódnak (ilyenkor be kell menni a szülészetre).

A kontrakciók hatására a kb. 3 cm hosszú méhszáj először „kifejtődik”, elvékonyodik, majd lassan mm-ről mm-re kitágul.

A szülészek ujjnyi méhszáj tágasságról beszélnek, ami azt jelenti kb. 1 ujjnyi méhszáj = 2 cm, 2 ujjnyi= 4 cm, 3 ujjnyi=6 cm, 4 ujjnyi=8cm , tűnőfél=kb. 9 cm, Eltűnt= 10cm.

A cervix – méhszáj kifejtettségét úgy jellemezzük, hogy megtartott (3 cm), részben kifejtett (2 cm), csaknem kifejtett (1cm), kifejtett (0,5cm) vastag.

Visszatérve a tágulási szakhoz, két szakasza van. Az elsőben jönnek a kontrakciók, de nem tágul semmi sem, a másodikban már fejtődik és tágul a méhszáj.

A homeopathiás szerek itt segíthetnek: a fájásokat rendszerezik és a méhszájat lazítják.

A fájások hatására a magzat felveszi a magzathenger alakot, amelyen egy török-ülésben, leszegett fejjel, mellkasnál átkulcsolt kezű magzatot értünk. Így tud a legkisebb átmérővel átbújni a csontos anyai medencén.
A tágulási szak alatt intermittálóan (szakaszosan, óránként 10 percig) vagy folyamatosan hallgatjuk a magzati szívhangokat CTG készülékkel. A szülés alatti méhizomzatra jellemző, hogyha egyszer összehúzódott, akkor elernyedt állapotban már nem tudja visszanyerni (ellazulni) az eredeti méretét, mindig egy picit kisebb lesz és ezért egyre-egyre kisebb helyre szorítja a magzatot.

A burok a kontrakciók hatására magától vagy orvosi segítséggel általában 2 ujjnyi méhszájnál megreped, mely tovább segíti a szülést, mivel erősíti  a fájástevékenységet, csökken a méh űrtere és ezáltal is a külvilág felé tereli a magzatot.

A kontrakciók hatására a koponya előrehajlik a mellkasra és hosszanti nyílvarratával a medence haránt átmérőjébe illeszkedik, majd rögzül és áthalad rajta, a méhszájat a koponya körül már nem lehet tapintani (eltűnt).

 

Itt van vége a tágulási szakasznak, illetve innét kezdődik a kitolási szakasz.

Folytatás itt!

(A cikkben szereplő információk nem helyettesítik az orvos-beteg kapcsolatot vagy az orvosi vizsgálatot. A GYNOFAM Kft. mindent megtett azért, hogy az itt közölt információk pontosak és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállal ezen információk használatából adódó, bármilyen káresemény bekövetkezéséért.)


Minden vélemény számít!

Kérem regisztráljon, vagy jelentkezzen be a hozzászólás írásához.

Még nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Szavazás

Milyen témában szeretne cikket olvasni weblapunkon? (3-t lehet választani)

View Results

Loading ... Loading ...
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com