Húgyúti és hüvelyi fertőzés (felfázás, folyás) (5. rész)
×
5D Babamozi Magánlabor
Húgyúti és hüvelyi fertőzés (felfázás, folyás) (5. rész) Húgyúti és hüvelyi fertőzés (felfázás, folyás) (5. rész)

Húgyúti fertőzés, húgyúti gyulladás („felfázás”)

A nők életében legalább egyszer előfordul fájdalmas vizelési panasz. Felfázásnak hívjuk, mert igen gyakran a hideg időben nem megfelelő lábbeli viselése; hideg kövön, padon ücsörgés; le nem cserélt vizes fürdőruhában tartózkodás után kezdődnek a panaszok. Hideg hatására csökken az ellenállóképesség, a csökkent működésű immunrendszer nem tudja elpusztítani a húgyutakba kerülő kórokozókat, így azok szaporodni kezdenek, betegséget okoznak.

A legfontosabb teendő a megelőzés: tartsuk be a megfelelő higiénés szabályokat (megfelelő tisztálkodás, tiszta fehérnemű hordása, székelést követően a végbéltáj elölről hátrafelé való törlése); igyunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot (ajánlott, hogy legalább napi egyszer teát fogyasszunk), vitamindúsan táplálkozzunk (sze. szedjünk vitaminokat, immunerősítőket és probiotikumot). A tapasztalatok az igazolják, hogy a rendszeres grapefruit csepp fogyasztása sokat segít a felfázás elkerülésében.

Ha a megelőzésre tett igyekezetünk nem járt sikerrel, megjelennek a tünetek: alhasi fájdalom; csípő, égő, vagy fájó vizelés; állandó vizelési inger; zavaros, véres vizelet; esetleg hőemelkedés. Az említett tünetekre azonnal kell reagálni, mert különben a gyulladás tovább tud haladni, esetleg károsítja a vese állományát.

A hólyaghurutra komplex, összetett terápiát kell alkalmazni. Mindenekelőtt javasolt az ágymeleg és a pihenés. Nagyon fontos, hogy rengeteg folyadékot fogyasszunk. Ajánlott vízhajtó növényekből főzött tea a vesék és húgyutak átmosásához (várandósság alatt kerülendők!!!), arbutin tartalmú növények a baktériumok hatástalanításához, fertőtlenítéshez (a Fitoterápiában elsőként az arbutin hatóanyagot tartalmazó gyógynövényeket alkalmazzuk. Tudományosan igazolták, hogy ez a hatóanyag 74 féle baktérium ellen hatásos), illetve a cserzőanyagok is gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az alábbi növényeket használhatjuk teakészítéshez: medveszőlő levele, fekete- és vörös áfonya levele, csarabfű (arbutin tartalmúak).  Vízhajtó növényekből szélesebb a paletta: mezei zsurló, csalán levél, nyírfalevél, fehér babhéj, kukoricabajusz, petrezselyem és lestyán gyökere, édesgyökér, gyermekláncfű levele, illetve az aranyvessző– a vese gyógyítója. Gyulladáscsökkentő, cseranyagokat tartalmazó növények: apróbojtorján, kamilla, cickafark, fűzfa kéreg, körömvirág.  (Természetesen nem kell az összes felsorolt növényt egyszerre felhasználni, hanem minden csoportból kiválasztani legalább egyet-kettőt, és úgy összeállítani a keveréket. Például: csarabfű, mezei zsúrló, apróbojtorján, cickafark, csalán levél.) A keverékből egy evőkanál mennyiséget 2-3 dl vízzel leforrázunk, majd minium 10-15 percig áztatjuk, és leszűrve, még melegen fogyasszuk. Napi 3-szor, de súlyosabb problémánál akár két óránként ismételjük. (Ez akkor is használható, ha orvosunk valamilyen tablettát írt fel, csak hagyjunk a teaivás és a tabletta bevétele között 1,5-2 órát.)

Kiegészítésképpen alkalmazhatunk propoliszos mézet, grapefruit mag cseppet, echinacea cseppet, tőzegáfonya kivonatot, citromos limonádét, probiotikumot.

 

Végső esetben megpróbálkozhatunk ülőfürdővel is, bár erről sokak nem jó véleménnyel vannak. A vízbe lehet a fent említett gyógynövényeket vagy illóolajokat tenni (kamilla, cickafark, kapor, kakukkfű, levendula, menta, teafa). Mindenképpen jót tud tenni egy gyógynövényes fürdő a húgyutaknak, de vigyázni kell, hogy a meleg víz ne érje el a vesék magasságát. Aki ettől tart, próbáljon meleg vizes lábfürdőt. 

 

Hüvelyi fertőzés, hüvelyi gyulladás („folyás”)

A nők másik gyakori panasza az időközönként előforduló hüvelyi folyás. Ennek oka is valamilyen fertőzés, melynek hátterében sok tényező állhat: nem megfelelő tisztálkodás, immungyengeség, nem megfelelő bélflóra, stressz. Természetesen először a könnyen kiküszöbölhető okokat kell megoldani, ezzel a megelőzésre helyezni a hangsúlyt: pamut fehérnemű hordása műszálas helyett, közös fürdők (úszómedence, jacuzzi-kád) kerülése, megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás.  Ezek mellett immunerősítőként bíbor kasvirágot (echinacea), grapefruit mag kivonatot (grapefruit cseppek), fehér fagyöngy tinktúrát, esetleg gyógygombák fogyasztását ajánljuk. 

Gombás eredetű panaszok esetén segítség lehet a szénhidrát megszorítás, teaként babérlevél-és diólevél – keverék ivása, bakteriális fertőzés esetén is igyunk sok folyadékot. Teát készíthetünk apróbojtorjánból, szurokfűből, bazsalikomból, citromfűből.

 

Gyógynövényes irrigálás?

A hüvelyöblítéssel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Semmiképpen sem kell rendszeresen végezni, de gyulladás esetén segíthet a panaszok csökkentésében. A gyógynövényes irrigálós teakeverék készítése: 1 liter vízhez, 2 evőkanál adott keveréket adunk, 2-5 percig főzzük, majd 15 percig állni hagyjuk, és kihűlve, langyosan alkalmazzuk.

 

Gombás fertőzés esetén diólevélből, babérlevélből, cickafarkból, esetleg lándzsás útifűből, és fehér árvacsalánból készített keveréket használhatunk, komolyabb panaszok esetén ezeket kiegészíthetjük apróbojtorjánnal, körömvirággal, palástfűvel.   Bakteriális fertőzés esetén a hüvelyöblítő teát palástfűből, cickafark virágból, csalánból, fehér árvacsalánból és apróbojtorjánból készítjük.

Folytatáshoz kattints a 6. részre. (Menopauza) 

Vissza az első részhez.

A cikket Lencsés Rita fitotherapeuta írta a Fitoterápia és a Hormon Egyensúly Tanácsadói tananyag felhasználásával. 
Cikkek Hírek, információk Kiemelt téma Letölthető /Tájékoztató anyagok Nőgyógyászat

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.