Menstruációs problémák (Gyógynövények 2. rész)
×
5D Babamozi Magánlabor
Menstruációs problémák (Gyógynövények 2. rész) Menstruációs problémák (Gyógynövények 2. rész)

Most pedig nézzük végig a különböző problémákat és az ezekhez sorolható gyógynövényes lehetőségeket.

Menstruációs problémák

A menstruációs problémák mögött rengeteg ok állhat. Meg kell vizsgálni, nincs-e nemi hormon probléma (ösztrogén/progeszteron egyensúlytalanság),  pajzsmirigy működési gond a háttérben, de inzulin rezisztencia, emésztési gondok, életvezetési problémák, szervi elváltozások, gyulladás, vitamin- és ásványanyag hiány, illetve gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak a normálistól eltérő működést.  Fontos, hogy kérjük háziorvos, nőgyógyász, endokrinológus, esetleg gasztroenterológus, illetve természetgyógyász segítségét.

A ciklus első felében a petefészekben érő tüszőhámsejtek ösztrogént, a második félidőben a sárgatest progeszteront termel. Az egészséges és ideális ciklus 28 napos, és a plusz/mínusz 2-3 nap is még normálisnak tekinthető. Az ettől nagyon eltérő esetekben viszont érdemes foglalkozni a ciklus rendezésével.

A ciklus beállításához 2 alapvető gyógynövényt alkalmazhatunk:

A cickafark az ösztrogén, a palástfű pedig a progeszteron termelését segíti. E két növényt igyekezzünk a ciklus megfelelő napjaira ütemezni, megtartva az egyensúlyt. Mindkettőnek nagyon jó gyulladáscsökkentő és enyhe vérzéscsillapító hatása is van.

  • Az első 14 napon cickafark teát fogyasszunk, napi 2-3 alkalommal egy-egy csészével .
  • A második 14 napon pedig a palástfű teát, ugyanígy 2-3 alkalommal egy-egy csészével.

Elkészítésük: forrázat, 2-3 dl vízhez 1 teáskanálnyi gyógynövény.

A cickafark helyett, vagy vele együtt még málnalevelet használhatunk a ciklus első két hetében. A ciklus második felétől pedig
kiegészíthetjük a palástfű teát jamgyökérből készült krémmel. Az adagoláshoz mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. (A probléma súlyosságától, illetve a krém hatóanyag-tartalmától függően.)

Erős vérzésre mindenképp ajánlott megpróbálni a cickafark tea mellett  a pásztortáskát, gólyaorr füvet.

barátcserje – folyamatosan szedve – segíthet beállítani a rendszertelen menstruációt.

Erős görcsökre egy teakeveréket ajánlunk, melyet a ciklus első napjaiban javasolt iszogatni: fűzfakéregből (CSAKIS AZOKNAK, AKIK NEM ÉRZÉKENYEK SZALICILSAVRA!!!), cickafarkból, kamillából, zsályából, pásztortáskából, borsmentából, és citromfűből áll.  A teakeveréknek gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van. Ilyen esetben használhatunk még illóolajokat a hasra téve (levendulát, majorannát, ánizst), vagy készíthetünk olajat, tinktúrát cickafarkból, kamillából, pásztortáskából.

A menstruáció hosszú ideig tartó kimaradása esetén olyan gyógynövényeket használunk, amelyek képesek a kismedencében enyhe vérbőséget okozni. (Előtte győződjünk meg róla, hogy nem várandósság vagy gyógyszerek szedése áll-e a kimaradás mögött!!!) Az alkalmazott növények a következők: borókabogyó, rozmaring, kálmosgyökér, mezei zsurló, komló, cickafark, ánizs. A teakeverékből egy- két evőkanálnyi mennyiséget kell 2dl vízben megfőzni, majd 10-15 percig áztatni, és naponta két csészényivel fogyasztani, amíg a kívánt hatást el nem érjük. Amikor megjött a havivérzés, érdemes a ciklus rendezéséhez az első két hétben a fent említett cickafark teát inni, majd a következő két hétben a palástfüvet. Nagyon eredményesek az Aviva torna gyakorlatai is a vérzés meghozatalára.

A manapság igen gyakori premenstruációs szindróma oka sokszor ugyanaz, amit később az ösztrogéndominanciánál fogok megemlíteni. Érdemes az ott felsorolt tanácsokat megfogadni. Hangulatjavításra, feszültségoldásra citromfű és orbáncfű teát javasolunk.  A ligetszépe olajat is érdemes kipróbálni. Emellett fontos a helyes táplálkozás, és rendszeres mozgást is célszerű a mindennapokba beiktatni.

Petefészek-, vagy egyéb gyulladás gyanújánál érdemes a következő keveréket alkalmazni: palástfű, körömvirág, fűzfakéreg, réti legyezőfű és apróbojtorján.

Kiegészítésképpen javasolt az Aviva torna elsajátítása, rendszeres mozgás, helyes táplálkozás, stressz kezelő technikák alkalmazása.


Folytatáshoz kattints a 3. részre. (Hormonegyensúly zavarai) 

A cikket Lencsés Rita fitotherapeuta írta a a Fitoterápia és a Hormon Egyensúly Tanácsadói tananyag felhasználásával. 

Vissza az első cikkhez.

Cikkek Hírek, információk Kiemelt téma Letölthető /Tájékoztató anyagok Oktatás

Bejelentkezés vizsgálatra

Honlapunkon regisztrációt követően könnyedén tudja intézni bejelentkezését. Kiválaszthatja a helyszínt és az Önnek megfelelő szabad időpontot, valamint vizsgálati eredményeit is láthatja.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

5D BABAMOZI

Második generációs 5D Ultrahang készülékeinkkel kiváló minőségű, nagy felbontású képet adó genetikai UH-vizsgálatokat tudunk végezni Siófokon és Székesfehérváron egyaránt.

MAGÁNLABOR

A kibővített székesfehérvári rendelőnkben magán vérvételi labort alakítottunk ki, ahol heti 5 alkalommal reggelente van vérvételi lehetőség, előzetes bejelentkezés alapján.

Iratkozzon fel hírlevelünke

Feliratkozásával elfogadja az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.